A kormányzat mintha megérezte volna a nagy globális online leállást, törvényben tiltaná és korlátozná a telekommunikációs eszközök használatát az iskolákban.

A Belügyminisztérium részéről feltöltöttek egy

Tiltott és használatban korlátozott tárgyak köznevelési intézményben című jogszabálytervezetet,

amelyben Pintér Sándorék a nevelési-oktatási intézményekben a tiltott és a használatában korlátozott tárgyak körét, valamint a tárgyakra vonatkozó eljárásrend részletes szabályait módosították. 

Meghatározták azon tiltott tárgyak körét, amelyek nevelési-oktatási intézménybe nem vihetők be:

  • a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, 
  • vagy amelynek birtoklása, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a
  • szabálysértési törvény, vagy a Büntető törvénykönyvben foglaltak szerint büntetendő,
  • vagy a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére nem értékesíthető termék.

Emellett használatában korlátozott tárgynak minősül

  • a tanítási nap folyamán
    az általános iskola 1-8 évfolyamán,
    a gimnázium 5-12. évfolyamán,
    a szakgimnázium 9-13. évfolyamán,
  • a foglalkozások ideje alatt a kollégiumban,
  • a foglalkozások, tanórák ideje alatt – ideértve az intézményben töltött időt is – az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán, vagy
  • a tanórák, a szakmai oktatás, illetve a szakképesítésre felkészítő szakmai képzés szerinti foglalkozások ideje alatt – ideértve az intézményben töltött időt is – a szakiskola minden
    évfolyamán
a telekommunikációs eszközök – különösen a mobiltelefonok –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okos eszközök.


A használatában korlátozott tárgy a nevelési-oktatási intézménybe bevihető azzal, hogy a tanuló a használatában korlátozott tárgyat a tanítási nap kezdetén, a tanítási órák megkezdése előtt – kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt – az intézmény házirendjében meghatározottak szerint leadja – a kollégium kivételével – a tanítási nap időtartamára, és azt a házirendben meghatározottak szerint visszakapja.

A használatában korlátozott tárgyat az átvételt követően a nevelési-oktatási intézmény által a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni – olvasható a belügyi javaslatban. 

Ha arra utaló információ merül fel, hogy a tanuló a nevelési-oktatási intézmény területén tiltott tárgyat vagy használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül tart birtokában, akkor a szabályok betartását a pedagógus jogosult ellenőrizni azzal, hogy elsősorban felszólítja a tanulót a tárgy átadására, – amennyiben felszólítás ellenére a tárgyat nem adja át – felszólítja a tanulót annak igazolására, hogy a tiltott vagy használatában korlátozott tárgy nincs a birtokában.

Ha a tanuló a tiltott tárgyat, vagy használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül birtokában tartja a tanítás vagy a kollégiumi foglalkozás időtartama alatt, azt a tanulótól a
pedagógus átveszi


– írták. 

A Belügyminisztérium azzal indokolta a javaslatot, hogy azzal megállapítják az egyes nevelési-oktatási intézményekben tiltott és használatban korlátozott tárgyak körét, illetve meghatározzák a szabályok betartásának ellenőrzésére, a tárgyak átvételére és visszaadására vonatkozó szabályokat, valamint ezen tárgyak megőrzésének szabályait. Ezenfelül megalkotásra kerülnek az igazgató, valamint a pedagógus általi, a tanuló részére a birtoklás és használat engedélyezésére vonatkozó kormányrendeleti szabályok is.

Arra mondjuk nem térnek ki, hogy ez a tiltás mennyivel segít majd a közoktatás helyzetén, mindenesetre a jogszabály szeptember 1-től lép hatályba.