A miniszter az elképzelést a Magyarországgal szemben júniusban kiszabott 200 millió eurós bírságra válaszul vázolta fel, miután az Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy Budapest figyelmen kívül hagyja az uniós menekültügyi törvényeket, valamint egy korábbi ítéletet – emlékeztet a lap.

Az Orbán-féle jobboldali Fidesz évek óta uralma alatt álló Magyarország már régóta kemény álláspontot képvisel az országba belépő menedékkérők ügyében

fogalmaz a cikkben.

Ez a javaslat az amerikai republikánus párt forgatókönyvéből származik, amely rendszeres inspirációs forrás a magyar kormány számára.

2022-ben Florida kormányzója, a republikánus Ron DeSantis hasonló lépést tett a menedékkérőkkel az Egyesült Államok határán, mintegy 50 migránst utasított a liberális massachusetts-i Martha's Vineyardba. DeSantis akkor azt mondta, hogy ezzel akarja leleplezni a „liberális képmutatást”.

Más republikánus vezetők, például Greg Abbott Texas kormányzója és Doug Ducey Arizona volt kormányzója menekülteket küldtek a demokratákra szavazó amerikai városokba.

A luxemburgi bíróság 2020-ban úgy döntött, hogy Budapest nem tartotta be a migránsokkal való bánásmódra vonatkozó uniós szabályokat azzal, hogy „jogellenesen fogva tartotta” a menedékkérőket, és kitoloncolta őket, mielőtt fellebbezhettek volna kérelmük elutasítása ellen. A bíróság ezért arra kötelezte Magyarországot, hogy változtassa meg politikáját, Orbán kormánya azonban figyelmen kívül hagyta az irányelvet, amit az EB júniusi ítéletében „példátlan és kivételesen súlyos uniós jogsértésnek” minősített.

A 200 millió eurós bírságon felül Magyarországnak további 1 millió eurót kell fizetnie minden olyan napért, amikor nem teljesíti a bíróság ítéletét. Budapest most azt vizsgálja, hogy per indításával behajthatja-e e költségek egy részét az Európai Bizottságtól.