Az Országgyűlés honlapján elérhető Arató Gergely (DK) írábeli kérdése, melyben a legfőbb ügyészt arról tájékoztatja, hogy az elmúlt időszakban számos információ látott napvilágot a vasútvonalak felújításával kapcsolatban, amely komoly aggodalmat váltott ki a közvéleményben és a szakmában egyaránt. Mint írta, a Szabad Európa birtokába jutott dokumentumok alapján több projekt kivitelezése során több szabálytalanság történt, különös tekintettel az alvállalkozók kifizetésének késlekedésére és a projekt átadás-átvételének körülményeire.

Három példát hozott fel

  1. A Százhalombatta–Ercsi vasútvonal felújítása kapcsán a NIF Zrt. 2022 nyarán kiadta a befejezési igazolást az SZ-E Konzorciumnak (vezető tag: Mészáros és Mészáros Kft., tag: Vasútépítők Kft.),
    miközben több alvállalkozó kifizetése még hónapokkal később sem történt meg.
  2. A beruházás véghatárideje 2021. június 30. volt, ennek ellenére a NIF csak több mint egy évvel később igazolta a projekt befejezését.
  3. Ez nem egyedi eset, Püspökladány – Ebes vasúti vonalszakaszon több alvállalkozó még mindig nem kapta meg a nekik járó összegeket, annak ellenére, hogy a munkák 2021ben befejeződtek.

Ez alapján kérdezte Arató Gergely a legfőbb ügyészt, hogy kívánja-e vizsgálni azt, hogy ezek a
szabálytalanságok felvetik-e bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

Mai válaszában Polt Péter az írásbeli kérdést tartalmilag feljelentésként értékelte, és további intézkedés végett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának küldte meg. Ugyanakkor arról is tájékoztatta a politikust, hogy a Százhalombatta-Ercsi vasútvonal felújításával összefüggésben Vadai Ágnes képviselőtársa korábban már azonos tartalmú írásbeli kérdést már tett fel,

amely tárgyában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2024. augusztus 6-án feljelentést elutasító döntést hozott. 

A fent hivatkozott cikkben arról is írtak, hogy az állam több esetben is szabálytalanul vett át és fizetett ki vasúti munkákat a Mészáros-érdekeltségeknek.

A GSM-R nevű vasúti informatikai fejlesztés több szakaszát például úgy jelentették készre, hogy bizonyíthatóan nem voltak még átadható állapotban, ennek ellenére olyan jegyzőkönyvek készültek, amelyek igazolták a munkálatok befejezését, az állam pedig szó nélkül elfogadta

- írták.

Ezzel kapcsolatban viszont Polt Péter augusztus elsején megerősítette, a programot illetően a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Gazdaságvédelmi Osztályán hűtlen kezelés bűntette miatt folyamatban van büntetőeljárás.