A parlament még a nyáron hatalmazta fel a kormányt, hogy egy, a szegények orvosáról elnevezett civil szervezetre bízza a közfinanszírozásban még nem elérhető terápiák támogatásárára szánt évi 30-40 milliárd forint elosztását.

A súlyos betegek egyedi gyógyszertámogatásáról döntő, újonnan létrehozandó Batthyány-Strattmann László Alapítvány a Gyógyításért elnevezésű civilszervezetet azonban még be sem jegyezték

– írja a Népszava azzal, hogy ezért

még azt sem ismert, hogy kik, milyen szabályok szerint dönthetnek majd az alapítványban a súlyos betegek kérelmeiről.  

A lap emlékeztet, hogy amíg egy, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által már engedélyezett új gyógyszer nem kerül a hazai támogatási rendszerbe, addig a súlyos betegek egyedi méltányossági eljárással kérhetik, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azt támogatással tegye számukra elérhetővé.

  • Minden munkanap 100-150, évente 22-25 ezer ilyen kérelem érkezik a NEAK hivatalába.
  • Amíg 2021-ben alig 10 ezer beteg egyedi gyógyszertámogatására 30 milliárd forintot költöttek, addig 2023-ban már 15.600 esetet finanszíroztak, és 48,2 milliárdért vásároltak számukra gyógyszert. 

Részletszabályok még nem jelentek meg, egy-egy fórumon elejtett nyilatkozatból lehetett csak érzékelni, hogy a jogalkotó is észlelte:

mégsem lesz annyira egyszerű átadni a feladatot az alapítványnak.

Bidló Judit, a Belügyminisztérium helyettes-államtitkára egy konferencián elismerte, hogy

még az alapítvány egyedi, könnyen kimondható és megjegyezhető e-mail-címét sem sikerült létrehozni, ezért az a döntés született: marad az egykapus rendszer; valamennyi kérelmet a jövőben is a megszokott neakos-emailre küldhetik a kezelőorvosok.

Jelezte azt is, hogy a

kérelmek úgynevezett felmenő rendszerben és fokozatosan kerülnek át az alapítványhoz.

A folyamatban lévő ügyek és azon kérelmek, amelyekben olyan gyógyszer szerepel, aminek már van valamilyen hazai támogatása, vagyis van valamilyen ármegállapodás a szer forgalmazójával, azok maradnak a NEAK döntési kompetenciájában. Szintén maradnak a NEAK-nál a már folyamatban lévő kezelések is.