Már 132 betegnél azonosították a  szamárköhögést Magyarországon, az elmúlt héten 17 új beteget diagnosztizáltak, közölte a  Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a heti adatközlése során.

A július 1-je és 7-e közötti időszakban nem jelentettek tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt. A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül a héten 17 pertussis (szamárköhögés) és egy rubeola megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg-nyilvántartásban ˜˜– közölte a hatóság.

A szamárköhögéses bejelentések a fővárosból, és nyolc vármegyéből érkeztek Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Tolna. 

A betegek közül ketten csecsemők voltak, egy gyermek 10-14 éves, öten a 15-19 éves korosztályba tartoztak. Egy beteg a 30-39 éves korcsoportba tartozott. Négy beteg a 40-49 éves, három az 50-59 éves, egy beteg pedig a 60 év feletti  volt.

Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 4 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist, a többi beteg esetében a vizsgálatok még tartanak.

2018-2022 közötti betegszám: 

  • 2018-ban: 23; 
  • 2019-ben: 7;
  • 2020-ban: 13;
  • 2021-ben: nem volt megbetegedés; 
  • 2022-ben: 2 beteg; 

Egy Bács-Kiskun vármegyei, 53 éves nőbetegnél a felmerült rubeola klinikai diagnózist az elvégzett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok nem támasztották alá.

Az idegrendszeri fertőző betegségek csoportjában a hat encephalitis infectiosa diagnózissal jelentett megbetegedés hátterében három esetben a kullancsencephalitis vírus állt.

Mi az a szamárköhögés?

A szamárköhögés cseppfertőzéssel terjedő, rendkívül fertőző megbetegedés, amely minden korosztályt érinthet. Különösen a megfelelő védettséggel még nem rendelkező 6 hónapos kor alatti csecsemők számára jelent nagy veszélyt, mondta Rósa Ágnes. Ebben az életkorban súlyos, esetenként halálos kimenetellel is számolni kell. A rohamszerű köhögések alatt súlyos oxigénhiány, emiatt agykárosodás léphet fel, kialakulhat szövődményként tüdőgyulladás, légzési elégtelenség, de akár bordatörés is. Serdülők, felnőttek általában enyhébb tüneteket mutatnak, nem ritkán hetekig elhúzódó izgatott köhögés hátterében igazolódik a fertőzés.