Miután az újszülötteknél, kisgyermekeknél a szamárköhögés légzéskimaradással járhat és ezért halálos is lehet, főként az ő védelmükben javasolta, hogy a várandósság utolsó harmadában a nők kérjék az ismétlő oltást, hiszen ezzel a megszületendő babát is védik. Felnőttkorban és oltott közösségben jellemzően enyhén zajlik le a szamárköhögés, és mivel baktérium okozza, antibiotikummal jól kezelhető – közölte Müller Cecília tisztifőorvos a TV2 reggeli műsorában.

Június végén a járványügyi hivatal tájékoztatta a háziorvosokat és a házi gyermekorvosokat arról, hogy milyen tünetek jelezhetik a szamárköhögést, és hogyan kezeljék azt. Megírták, hogy mit javasolnak a további megbetegedések megelőzésére – írja a Népszava.

A dokumentumban jelezték azt is, hogy a felnőtt lakosságnak tízévente ajánlott a diftéria-pertussis-tetanusz védőoltás ismételt beadása.

Továbbá célszerű a várandósokat lehetőleg a szülés időpontja előtt minimum két héttel beoltani. Az ő esetükben az újraoltás elhagyható, ha a várandós nő a terhessége előtt kapott szamárköhögés elleni vakcinát.

A csecsemők két hónapos korukban kapják meg az első védőoltást, ezért az ő védelmük érdekében a tájékoztató ajánlotta, hogy a családtagok, közeli hozzátartozók is még a gyermek születése előtt, illetve az újszülött meglátogatása előtt minimum két héttel oltassák be magukat.

A készítmény ára, miután nem támogatott gyógyszer, patikánként eltérő, 12.500 és 15.500 forint közötti összegért lehet megvásárolni. Június elejétől országosan körülbelül 5000 vakcinára volt igény. Az utóbbi időben megháromszorozódott a patikák igénye a szamárköhögés elleni vakcinára – közölte a lapnak Kaló Tamás, a gyógyszerpiac 40-45 százalékát ellátó Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója.