Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetője elmondta, a győri börtön után újabb két intézetet szűrt ki az az átfogó vizsgálat, amely biztonsági, fenntarthatósági és egyéb minőségbiztosítási szempontok alapján vizsgálja át a korszerűtlen és magas üzemeltetési költségekkel működtethető büntetés-végrehajtási intézeteket – írja az MTI. Az ezredes felidézte, hogy

modern rendvédelmi szervként a büntetés-végrehajtás az elmúlt években egy olyan történelmi mértékű, komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósításába kezdett, amely a 21. századi biztonságtechnikai vívmányok szakmai alkalmazása mellett célul tűzte ki kollégáink munkakörülményeinek javítását, valamint infrastrukturális rendszereink hatékonyabb és fenntarthatóbb működtetését.

Ennek köszönhetően ma már megújuló munkakörnyezet, okoseszközök és informatikai innovációk sora segíti a büntetés-végrehajtásban dolgozók napi munkáját a legtöbb intézetben. A  börtönökben mára kiépült távtárgyalásokat is lehetővé tevő informatikai központok, a fogvatartottak számára elektronikus ügyintézési pontokat hoztak létre, de a telemedicina rendszerével akár képesek digitális eszközökön keresztül történő egészségügyi vizsgálatok elvégzésére is.

A következő lépcsőfok már a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz az új csengeri intézetben, hazánk első hight-tech börtönében.

Azonban vannak olyannyira elavult intézetek (szekszárdi-, egri börtön) ahol már csak aránytalanul magas ráfordítással lehetne megvalósítani a fejlesztéseket. Ezen felül a két intézet együtt csupán 239 fogvatartott elhelyezését tudja biztosítani, amely a szervezet teljes férőhely-kapacitásának csupán alig haladja meg egy százalékát. Emellett a rezsiköltség is rendkívül magas a korszerűtlen épületgépészeti és energetikai jellemző miatt.

A fogvatartottakat más bv-intézetekbe szállítják át, a kiürített épületek sorsáról pedig később döntenek.

Az ütemezett kiürítést várhatóan novemberben fejezik be. Makula György felhívta a figyelmet, az intézetek kiürítése nem jár elbocsátással, a szekszárdi és egri börtönben eddig szolgálatot teljesítők új szolgálati helyen és beosztásban folytathatják pályafutásukat, amelyhez a rendészeti ágazat minden segítséget biztosít.

Magyarországon épül Európa legmodernebb okosbörtöne: ősszel költöznek az „okosrabok”

Európa legmodernebb és egyik legnagyobb börtöne az okostechnológia és digitális megoldások legújabb fejlesztéseit fogja alkalmazni, még ebben az évben szeretnék átadni – tudta meg az Economx a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától. Bővebben >>>