A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai közleménye szerint a tárcavezető a libanoni és a palesztin kollégájával folytatott egyeztetést követően rámutatott, hogy immár közel egy éve tragikus konfliktus zajlik a Közel-Keleten, mióta október 7-én a Hamász megtámadta Izraelt, egy „elfogadhatatlan, ördögi terrortámadás keretében” – írja az MTI.

A külügyminiszter hozzátette,  Magyarország álláspontja egyértelmű, a kormány fontosnak tartja, hogy soha többet senki ellen ne lehessen elkövetni ilyen terrortámadást. Továbbá követeli a túszok feltétel nélküli hazaengedését, illetve lényegesnek tekinti a civil áldozatok minimalizálását és az eszkaláció elkerülését.

Korábban is világos volt, hogy ha ez a fegyveres konfliktus átterjed még egy országra, akkor nagyon nehéz lesz elérni azt, hogy az adott még egy ország határainál aztán megálljon

– figyelmeztetett Szijjártó Péter. 

Hozzátette, különös aggodalommal figyelik, hogy Libanon egyre inkább csúszik bele a konfliktusba, mert ha  Libanon belecsúszik, akkor ez a konfliktus nagyon nehezen lesz megállítható az ország határainál.

Amennyiben ez a fegyveres konfliktus regionális háborúvá alakul, akkor ismerve a régió helyzetét, stabilitását, ismerve a világpolitikában játszott szerepét az ott található államoknak, sajnos azzal a veszéllyel nézünk szembe, hogy Ukrajna mellett egy újabb válsággóc pillanatok alatt a teljes globális biztonságot áshatja alá

– folytatta a tárcavezető.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy hazánk ezért továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a térségben minden szereplőnek józan, felelősségteljes viselkedést kell tanúsítania, s meg kell előzni azt, hogy ez a fegyveres konfliktus regionális háborúvá terebélyesedjen, meg kell akadályozni az eszkalációt.

Kijelentette, a libanoni emberek nem tehetnek arról, hogy mi zajlik a Közel-Keleten, ahogy arról sem, hogy a  Hezbollah rakétákkal lövi Izraelt. Reményét fejezte ki, hogy az ártatlan embereknek, családoknak, gyerekeknek nem kell majd szenvedniük a terrorszervezetek brutális tevékenysége miatt.

Szijjártó szerint el akarják kapni a magyar kormány tagjait

A külügyminiszter elmagyarázta miért folyik hajtóvadászat a magyar kormánnyal szemben. Bővebben >>>