A kormány visszavonta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos kinevezését, aki a Népszava információja szerint egy újonnan létrehozandó belügyminisztériumi államtitkárság vezetője lesz. A kormány döntése értelmében a fideszes parlamenti képviselő kormánybiztosi megbízása szeptember elsejével szűnik meg, ezzel pedig érvényét veszíti a kinevezéséről és feladatairól szóló kormányhatározat is.

A laphoz eljutott egy olyan híresztelés, hogy Sztojka Attila államtitkárként folytatja. Értesülésük szerint a Belügyminisztériumban több részre bontják a Fülöp Attila vezetésével működő gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságot, és létrejön egy romapolitikai államtitkárság. Ennek élére nevezik ki a politikust.

Az új államtitkársághoz tartozik majd

  • a társadalmi felzárkózás ügye,
  • a totális csődben lévő Országos Roma Önkormányzat (ORÖ)
  • és a jelentős pénzek fölött rendelkező Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) felügyelete.

Sztojka Attilát a miniszterelnök 2021-ben nevezte ki roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Nem sokkal később botrányba keveredett: egy titokban rögzített hangfelvételek alapján Sztojka szerződéseket kínált a Fideszhez lojális, „körön belül lévő” ORÖ-s képviselőknek.

A fideszes politikus a testület belső erőviszonyait próbálta hatalmi eszközökkel befolyásolni, így akart beavatkozni a kormánytól elméletileg független roma érdekképviselet működésébe. Bizonyos kijelentései fenyegetésként voltak értelmezhetőek, ennek ellenére 2022-ben ismét kormánybiztossá nevezték ki.