Árverésre bocsát egy nagyon értékes tihanyi ingatlant az állami vagyonkezelő. A kiírás szerint ez a félsziget legutolsó, nagyobb összefüggő, beépítetlen része a part mentén, amely „a település legnagyobb fejlesztési potenciállal rendelkező területe”.

A G7 cikke szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elektronikus aukciós rendszerében az egykor üdülőként működő ingatlanról azt írják, hogy az utolsó nagyobb beépítetlen terület a településen, amelynek „fejlesztése hosszútávra meghatározó lesz Tihany életében, ezért kiemelt figyelmet igényel”.

A terület a kompkikötő, illetve a strandolásra használt partszakasz közvetlen közelében található. Az ingatlan ráadásul védett, mivel a területén az épületek körül koros és nagyméretű fákból álló, helyi szinten igen értékes park található.

Az ingatlan 25 hektár területű. A telken 10 felépítmény is található, amelyek között akad üdülőház, étterem, konyha, sőt még egy fedett tekepálya is, azonban 17 éve használaton kívül áll, így ezeket jó eséllyel el kell majd bontani.

A kikiáltási ár 5,23 milliárd forint. Az ingatlanra október 9. és 11. között lehet licitálni, de ezt csak az teheti meg, aki október 7-én estig befizeti az 1,3 milliárd forintos árverési biztosítékot.

Tihanyban befellegzett a visszhangnak, terjed a zajszennyezés

A balatoni túlépítkezés átvette a régi zajok helyét, és más jellegű zörejek dominálnak. Szinte biztosra vehető, hogy a hely ökoszisztémája megváltozott. Tihanyban vannak, akik szerint elhalkult a visszhang.