Vádat emelt a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség 23 cégvezető ellen, aki béren kívüli juttatásként adható utalványokkal több száz millió forint adó befizetését kerülte el.

Négyessyné Bodó Marianna, a főügyészség sajtószóvivője a közleményében azt írta, hogy a nagyszabású adóelkerülés ügyében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága több száz emberrel szemben folytat nyomozást.

A vádirat szerint a 16 cégből álló cégcsoport 2014 és 2019 között ügynökein keresztül az ország teljes területén adómentes béren kívüli juttatásként adható utalványok forgalmazásával foglalkozott.

A cégcsoport szolgáltatásait igénybe vevő gazdasági társaságok az utalványokat azonnal készpénzre válthatták, így kerülve el a munkabért ténylegesen terhelő adó- és járulék megfizetését. Előfordult, hogy a megrendelt utalványokat a cégvezető vádlottak ki sem osztották a dolgozók között, hanem azonnal pénzzé tették.

A visszaváltható utalványok segítségével a törvényeket kijátszó munkáltatók valójában munkabért fizettek ki dolgozóiknak jóval kisebb közteher mellett.

Emellett a cégcsoport több szövetkezetet is alapított, amelyekbe az érintett munkáltató cég dolgozóit csak „papíron” léptette be, majd az általuk ténylegesen elvégzett munka után járó díjazáshoz munkabér helyett „tagi támogatásként”, adó- és járulékfizetés nélkül jutottak hozzá.

A cégcsoport szolgáltatásai közé tartozott a ténylegesen el nem végzett adminisztratív szolgáltatásokról vagy „kezelési költségről” szóló fiktív számlák kiállítása is, ami a cégeknek az áfafizetési kötelezettség csökkentését jelentette.

Volt olyan cég, amelyik ilyen módszerekkel összesen 121 millió forintot „spórolt meg”.

A sajtószóvivő elmondta, hogy a büntető törvénykönyv szerint korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a költségvetési csalással okozott vagyoni hátrányt a vádemelés előtt megtéríti. A 23 cégvezető, aki ellen most vádat emeltek, a vagyoni hátrány teljes összegét önrevíziót követően az adóhatóságnak önként megfizette.

A főügyészség őket üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagy jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat-felhasználással vádolja. A bűnügyben még további vádemelések várhatók.

Azoknál a gyanúsítottaknál, akik a cselekményükkel 5 millió forintnál kevesebb vagyoni hátrányt okoztak, azt önként megtérítették és a bűncselekmény elkövetését beismerték, az ügyészség felajánlotta, hogy a vádemelést elhalasztva feltételesen felfüggeszti az eljárást.

Ezrével vizsgálják a cégtemetőkben elsüllyedt vállalkozásokat

Az adóhatóság jelenleg is ezres nagyságrendben vizsgál olyan cégeket, amelyeket tulajdonosaik átjátszottak egy-egy cégtemetőnek azt remélve, hogy nem kell vállalkozásaik tetemes tartozásait megfizetniük – tudta meg az Economx.