Garanciákat az újraszámoláshoz! címmel tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely főpolgármester, amiben egy abszurd kutyakomédiához hasonlította a választást a sorozatos jogsértések eredményeként.

Vitézy Dávid, Alkotmánybírósághoz benyújtott alkormányjogi panaszának következtében a testület pénteki határozatában utasította a Kúriát a főpolgármesteri választás szavazatainak újraszámolásának elrendelesére. Összesen 6 napja van a Nemzeti Választási Bizottságnak a leadott összes érvényesnek nyilvánított voks átvizsgálására és újraszámlálására.

Karácsony Gergely szerint az Alkotmánybíróság döntése jogsértő volt, és összességében egy teljesen abszurd, kaotikus helyzet állt elő Budapesten. Továbbá hangsúlyozta, hogy 

az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok újraszámolásánál valahogy a fideszes kerületekben lett a legtöbb plusz Vitézy-szavazat.

Ezt követően a főpolgármester négy garanciális elemet fogalmazott meg, melyek ha nem teljesülnek, akkor  az újraszámlálást választási csalási kísérletnek fogja minősíteni:

  • A szavazólapokat, urnákat ne vigyék sehova és a delegáltak nélkül ne bontsák ezeket fel.
  • Ellenzéki delegáltaknak is jelen kell lenni az urnák és szavazólapok felbontásánál.
  • A teljes körű nyilvánosságot, a sajtó jelenlétét, és az alapos dokumentálást garantálni kell.
  • Legyen lehetőség plusz megfigyelők delegálására.

A június 9-i önkormányzati választásokon a főpolgármesteri címért induló Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között a szavazást követően 324 voksnyi különbséget számoltak, azonban az érvénytelen szavazatok újszámolása után Karácsony előnye 41 szavazatra csökkent. Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti verseny a város vezetéséért.