Már több mint három hete lezajlottak az európai parlamenti és az önkormányzati választások, de a választási plakátot még mindig nem tűntek el.

A választási eljárásról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a jelölőszervezeteknek a választást követő harminc napon belül kell gondoskodni a plakátok eltávolításáról, ennek alapján

még nyolc napjuk maradt a pártoknak és civil szervezeteknek, hogy eltávolítsák a választási plakátokat a közterületekről. 

Ha a pártok nem tesznek eleget a törvényi előírásoknak,

a helyi önkormányzatra hárul a közterek plakátmentesítésének feladata, a helyhatóságok pedig ennek költségét ráterhelik a jelölőszervezetekre.

Engedély nélkül azonban nem lehet leszedni a pártok hirdetményeit: a plakátoknak nemcsak kampány-, hanem anyagi értéke is van, aki engedély nélkül tépi le azokat, rongálást követ el, a károkozásért felelnie kell.

Az ATV Híradójának nyilatkozó Magyar György jogász azt mondta:

Ha már nincs kampányértéke ennek a bizonyos felületnek, van neki még anyagi értéke, mert akármikor újra felhasználható, átfesthető, a különböző táblákat, kereteket, felfüggesztőket tudják újra hasznosítani.

Az ATV megkeresésére csak a  DK és a csak Kétfarkú Kutya Párt válaszolt, előbbi közölte, hogy a jelzett határidőre, vagyis július 9-re biztosan kész lesznek a plakátok eltávolításával, utóbbi pedig arról számolt be, hogy hirdetményeik mintegy kétharmadát már le is szedte.

A hátrahagyott politikai plakátok begyűjtése - a választási törvény tíz évvel ezelőtti értelmezése szerint - az állam helyett az önkormányzatok feladata. Erről bővebben itt olvashat.