Alexandru Grumaz, nyugalmazott román altábornagy válságosnak látja  az országa védelmi iparának a helyzetét. A szakember szerint Bukarest teljesen leépítette a gyártó kapacitásait, mára a puskaport sem az országban állítják elő, hanem Szerbia közvetítésével Oroszországból importálja azt. 

Grumaz Romániával szemben pozitív példaként említette Lengyelországot, amely legutóbb, augusztus közepén írt alá megállapodást az amerikai Boeing céggel 96 AH-64E Apache harci helikopter beszerzéséről – írja a Maszol.ro

A korábban a védelmi minisztérium több fontos pozíciójában tevékenykedő katonatiszt szerint

Orbán Viktor Magyarországa kihúzta alólunk a szőnyeget

Grumaz arra utalt, hogy a németek legújabb generációs Lynx gyalogsági harcjárművét (IFV) Magyarországon kezdték gyártani, s - mint fogalmazott „a szomszédos ország hadserege lesz az első ügyfél, amely ezt az új járművet megkapja”.

Együttműködés a Rheinmetallal

A Rheinmetall 2016 novemberében megállapodást írt alá Bukaresttel páncélozott járművek gyártásáról a moreni Automechanika gyárban (400 darabról volt szó, melyek közel kilencven százalékát Románia állította volna elő), valamint tüzérségi lövegekről a resicabányai Arsenal üzemben, de a projekt megbukott, több más romániai német tervhez hasonlóan. 

Ezzel szemben tavaly decemberben gördült ki a zalaegerszegi gyárkapun az első Magyarországon gyártott KF-41 Lynx gyalogsági harcjármű.

Magyarország 2020. augusztus 16-án szerződött le a Rheinmetall AG-val a KF41 Lynx hazai gyártásáról. A hazai 2 milliárd euró értékben rendelt 9 darab járművet és 209 darab KF41 Lynx gyalogsági harcjárművet, utóbbiból a kontraktus szerint 163 darab Zalaegerszegen készül.

2023 decemberében hivatalosan is bejelentették, hogy a Lynx alapjain fejleszt légvédelmi rendszert Magyarország számára a Rheinmetall. A 30 millió eurós megrendelés értelmében a KF41 alvázát Skyranger 30 toronnyal és Mistral rakéta-indítókkal látják el.

A miniszter szerint világszínvonalúak a nálunk készült fegyverek

A honvédelmi miniszter a magyar hadsereg első, hazai gyártású Lynx KF–41-es harckocsi átadásán kapcsán beszélt a magyar hadiipar helyzetéről.