Új egyetemi szakok indítása került veszélybe

Új egyetemi szakok indítása került veszélybe

Az akkreditációs bizottság 4 hónapos leállása az egyetemi élet fejlesztésében egy év kimaradást jelenthet, illetve veszélyezteti a februárban kezdődő keresztféléves, illetve a jövő tanévben induló képzések elindítását. 

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke arról számolt be előző pénteken az egyetemek rektorainak címzett levelében, hogy a testület márciustól júniusig nem ülésezett, viszont a jogi kérdések rendezését követően mostantól folytatja működését.

Az Oktatási Hivatal (OH) által kirendelt szakértőként a testület minőséghitelesítést végez, azaz megvizsgálja, hogy egy adott intézmény vagy program megfelel-e a MAB által előre meghatározott és közzétett minőségi követelményeknek. Ha ez a megfelelés fennáll, akkor hitelesíti, “akkreditálja” a vizsgált intézményt vagy programot. Két fő tevékenységi köre tehát az intézmények, karok és programok akkreditációja. A testület egyéb tevékenységei között szerepel például az egyetemi tanári pályázatok véleményezése, az intézményi doktori és habilitációs szabályzatok véleményezése.

A MAB elhúzódó leállása megmagyarázza, hogy honlapjuk szerint február óta miért nem hozott határozatokat a testület,

azaz négy hónapja az OH nem adott ki – legalábbis a MAB által akkreditált – szakindítást, szakalapítást és egyetemi tanári kinevezéseket. A legfrissebb információ szerint legközelebb csak jövő januárban lehet ilyen pályázatokat beadni.

A HVG információi szerint Csépe Valéria MAB-elnök a magyar felsőoktatási intézmények rektorainak írt június 28-i levelében azzal magyarázta az esetet, hogy a testület tagjainak mandátuma február végén lejárt, így azóta nem működött a MAB. A kialakult helyzetet egy június 18-i jogszabály orvosolta, hogy bár a MAB új tagjainak kijelölésére október 31. napjáig nem kerül sor, a már kinevezett, február 29-én lejárt mandátumú tagok megbízatása addig meghosszabbodik.

Bár az újonnan működőképes testület június végén megtartotta első ülését, a feltorlódott ügyek és a nyári szünet miatti komoly csúszások várhatóak a jövőbeli képzések akkreditációja terén. A HVG forrásai szerint a négy hónapos leállás nem érinti a már meghirdetett, szeptembertől induló képzéseket, de a februárban induló keresztféléves vagy a jövő tanévben induló képzéseket igen,

azaz elképzelhető, hogy a csúszás miatt nem tudják elindítani egyes egyetemek a tervezett képzéseiket.  

Ez senkinek nem jó. Ez csak azt eredményezi, hogy semmi új ne történjen, ne fejlődjön a magyar felsőoktatás. Elvesztegettünk egy évet

 – értékelte az eseményeket a lap egyik informátora.

Hatalmasat ugrottak a magyar egyetemek a legfrissebb világrangsorban

A hazai intézményeknek a nemzetközi listán elfoglalt helyezéséről, ebben a cikkünkben írtunk részletesen. >>>

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Z generációra hangolva - Teszt: Mini Countryman SE ALL4 - 2024.

A Mini egy öreg márka, mégis ők értették meg először, hogy mire van szüksége a fiataloknak.

Blogok

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Új egyetemi szakok indítása került veszélybe

Az akkreditációs bizottság 4 hónapos leállása az egyetemi élet fejlesztésében egy év kimaradást jelenthet, illetve veszélyezteti a februárban kezdődő keresztféléves, illetve a jövő...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.