Csökkenő árbevétellel és veszteséggel zárta az első félévet Közép-Európa legnagyobb magyar tulajdonú építőanyag-gyártója, a Masterplast – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett jelentésben.  

A társaság árbevétele 11 százalékos csökkenéssel 67,18 millió euróra (csaknem 27 milliárd forint) mérséklődött, a veszteség ugyanakkor kisebb volt, mint egy éve.

A Masterplast adózás utáni vesztesége 2023 első fél évi 9,31 millió euróról, 2024 első félévében 7,62 millió euróval 1,69 millió euróra csökkent.

Fordulat jöhet az építőiparban 

A beszámoló szerint a kereslet még visszafogott az építőiparban, de már látszanak az élénkülés jelei. A belföldi piacot egyelőre a kivárás határozza meg, de a kamatkörnyezet javulása és felújítási programok lendületet adhatnak az ágazatnak.

Különösen az otthonfelújítási program hatása lehet jelentős, és ehhez hasonló támogatási pályázatok szerte Európában várhatók. A Masterplast ezekből a második félévben jelentős forgalomnövekedésre számít, a jelentés szerint jövőre fordulóponthoz érkezhet az építőipari konjunktúra.

Az 1997-ben alapított építőanyag-gyártó leányvállalatai révén 10 országban van jelen, Magyarország mellett Németországban és Szerbiában működtet gyárakat. A társaság a BÉT prémium kategóriás kibocsátója, részvényei hétfőn 3100 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 2505 és 3300 forint között változott.