A román cégadatbázisban megjelentek alapján a Tiltott Csíki Sört gyártó vállalkozás, vagyis a Lixid Project SRL vesztesége tavaly 10 millió lej (793 millió forint) fölé emelkedett. Bár az árbevétel a  2022-es 30,6 millió lejről (2,427 milliárd forint) 31,3 millió lejre ugrott (2,482 milliárd forint), a növekedés mértéke már nem egyezik az infláció mértékével írja az Index.

A vállalkozás adósságállománya jelenleg meghaladja a 101 millió lejt (8 milliárd forint), amely már a tavalyi összforgalom több mint háromszorosa. A sörgyár nyeresége 2019 óta minden évben negatív eredménnyel zárult, a dolgozók számának csökkenésével együtt. 

2020-ban a vállalat még 130 alkalmazottat foglalkoztatott, tavaly már csak 89-et. 

A tulajdonos, Lénárd András másik cége, a Csíki Csipszet is gyártó Pityóka Gyár SRL esetében szintén nagyobb az adósság, mint a bevétel. Az éves forgalom 50 millió lej (3,9 milliárd forint) volt, míg az adósság 73 millió lej (5,7 milliárd forint).

A vállalat 2023-ban 6 millió lej (475 millió forint) mínuszban volt, az azt megelőző évben pedig 9,6 millió lejes (761 millió forint) veszteséget könyvelt el. A csipszgyár saját tőkéje is a negatív számok között szerepel, 24 millió lejes (1,9 milliárd forint) mínuszban van, ami azt jelentheti, hogy a gépek és berendezések is el vannak zálogosítva.

Az év elején a cég holland résztulajdonosa már csődeljárást indított a Csíki sör ellen, amelyre a vállalat röviden úgy reagált:

Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később.

Lénárd András már korábban is szerepelt a sajtóban, azonban akkor egy gyorshajtásbüntetést kívánt elkerülni. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy ő magyar állampolgár, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja, diplomata-útlevéllel is rendelkezik, ám ezt később visszavonták. 

Döntjük magunkba a sört, kánikulában az ár sem számít

Megtörte a pandémia a globális sörgyártást, amely az infláció robbanásával tovább szűkült. Ám, még mindig a sör uralja az italpiacot. A fogyasztást a foci-Eb, az olimpia, a fesztiválok mellett a kánikula is megdobja, ráadásul a magyarok a minőségből sem engednek – közölte lapunkkal a Sörszövetség.
Bővebben--->