Kétféle pótlékot visszamenőleg emelt meg a kormány a hétfő este kiadott Magyar Közlönyben szereplő rendelettel. A szociális ágazati összevont pótlékot január 1-jéig, az egészségügyi kiegészítő pótlékot március 1-jéig visszamenőleg emelik meg, és a rendelet szerint legkésőbb a júliusi juttatással együtt kell kifizetni. Az összegeket a Magyar Közlönyben megjelent táblázat határozza a szolgálati időtől és a fizetési osztálytól függően – írja a HVG.

A pótlékok eltérő sávokban mozognak:

  • a szociális ágazati összevont pótlék havi 20 ezer és 307 ezer forint között lehet, 
  • az ápolók, szakápolók egészségügyi kiegészítő pótléka pedig 60 ezer és 579 ezer forint között mozog.

A vonatkozó kormányhatározat különböző rovatokból összesen 2,7 milliárd forintot utalt ki a kifizetésekre.

Mindezen felül 848 millió forinttal egészítette ki a kormány a gyermekvédelmi szakellátásban gondozottak ruházati költségeinek idei támogatását, valamint egy nemrég megjelent belügyminiszteri rendelet értelmében a kormány jövőre literenként 3500-ról 5400 forintra emeli a leadott anyatej árát.

Számos fontos változtatás jelent meg az éjszaka folyamán

A hétfő este megjelent Magyar Közlönyben továbbá számos egyéb változást tartalmazott, többek között a babváró támogatásokat illetőleg.  Ennek értelmében a kormány 2026. július 1-ig kitolja a támogatást 2019 és 2021 között felvevő, de még gyermektelen párok számára kiszabott határidőt. A témáról itt olvashat bővebben. >>>