Vasárnap este a Kolozsvár felől Budapestre tartó Claudiopolis InterCity (IC 74) 5 kocsija kisiklott a Keleti pályaudvar közelében, akadályozva a főpályaudvar forgalmát. A baleset miatt a Keleti pályaudvart érintő vasútvonalakon korlátozásokra, jelentős késésekre, vonatkimaradásokra kell számítani. Az elővárosi és távolsági vonatok is más budapesti állomásokról indulnak vissza.

Továbbra is tart a műszaki mentés a Keleti pályaudvarnál vasárnap este történt baleset helyszínén. A szakemberek folyamatosan végzik a kisiklott kocsik visszaemelését, hogy mielőbb megindulhasson a vonatforgalom. A Keleti pályaudvar – bizonytalan ideig - nem indít és nem fogad vonatokat, az érintett vonatok más budapesti állomásokra érkeznek és onnan indulnak – közölte a vasúttársaság.

Pótlóbuszok közlekednek a Keleti pályaudvar (Kerepesi úti buszvégállomás) - Kőbánya felső (Albertirsai út) - Rákos vasútállomás szakaszon. A buszok folyamatosan indulnak.

A baleset miatt az alábbi forgalmi változásokra kell számítani: 

  • A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon közlekedő vonatok csak Kőbánya felsőig közlekednek és onnan fordulnak vissza Hatvan irányába.
  • A Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba vonali vonatok Rákosig közlekednek és onnan fordulnak vissza Újszász felé.
  • A Budapest-Pécs és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Keleti pályaudvarra közlekedő vonatai Budapes-Kelenföld állomásról fordulnak vissza.

A baleset eset után Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár a Facebookon Lázár János szakminiszter távozását vetette fel, hiszen az ő felelőssége is megkerülhetetlen az ügyben. „Bár a mai baleset okait nem tudjuk, de akár a pálya, akár a jármű meghibásodása okozta a kisiklást, bőven van nem csak elvont politikai, de közvetlen döntéshozói felelőssége is a közlekedési miniszternek. Azért, mert hiszen nem enyhítette, hanem minden lépésével csak mélyítette a magyar vasút egyre súlyosabb válságát az elmúlt időszakban” – írta a közlekedési szakember.