Szeptember 5-én adták át Magyarország harmadik zenélő útját.

A 21-es főút Hatvan és Lőrinci között fekvő 550 méter hosszúakusztikus szakaszán immár az Ismerős Arcok zenekar slágerét, a Nélküledet játssza le az arra hajtó forgalom.

A Magyar Építők beszámolója szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a HE-DO dolgozott a projekten. A Heves vármegyei zenélő pálya egy tágabb, a 21-es út több részét érintő fejlesztéssorozatban valósult meg.

Magyarországon a frissen átadott mellett két zenélő út létezik, a 67-es úton a Republictól szól A 67-es út című dal, míg a 37-es főúton az Érik a szőlő című népdal hallható.

A harmadik zenélő utat eredetileg Nógrád vármegyében építették volna meg, azonban bármilyen szakaszt vizsgáltak meg a szakemberek, nem tudták kizárni, hogy ne legyen olyan háztartás, ahol ez ne lenne zavaró.

A dallam megszólaltatása érdekében az aszfaltburkolaton speciális felfestéssel bordázott felületet alakítottak ki az adott zenei dallam szerinti periódus hosszak és hangszünetek megfelelő kiosztásával. Ezen autóval áthaladva a dallam különböző magasságú hangjait a barázdák egymástól való távolsága határozza meg, a hangzást a burkolati jelek kontúrjainak pontossága adja.

Magyarország harmadik zenélő útján dobhártyarepesztő metál dübörög

Mint egy patchwork terítő, úgy néz ki a képen látható útszakasz. Folt hátán folt, hézagosan összedolgozva, kátyúkkal díszítve. A fotó Budapest agglomerációjában készült, és a leleményes helybéliek egy tábla kihelyezésével zenélő úttá nyilvánították. A vájt fülűek egy világhírű amerikai trash metál zenekar kegyetlenül dübörgő zenéjét vélik hallani a kerekek felől, amikor arra autóznak.