A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A napokban kézhez kapott reálhozam esetenként jelentősebb összeg is lehet, amit érdemes okosan felhasználni, befektetni − hangsúlyozta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A volt pénztártagok figyelmét nyomatékosan felhívták például a tartós befektetési szerződésre, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlára.

A Budapest Bank (BB) tapasztalatai szerint a pótlólagos megtakarítások egy része többnyire éppen a tartós befektetések (tbsz, nyesz és az önkéntes nyugdíjpénztár is) piacán jelenik meg. Mint hozzátették: emellett, tekintettel arra, hogy a rendszeres jövedelemben jelenik meg az adóváltozások hatása, egyre népszerűbbek a rendszeres megtakarításokra épülő konstrukciók is.

A tbsz iránt a BB-nél folyamatos érdeklődést tapasztalnak, mivel egyre szélesebb körben ismerik meg a konstrukciót. A bank szakemberei azt várják, hogy ez így folytatódik 2011 második félévében is. A nyesz iránt korábban mintegy 80 százalékban azok érdeklődtek, akik már elérték a nyugdíjkorhatárt vagy legfeljebb tíz éven belül számolhattak a nyugdíjazással, most a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos változások miatt ennél szélesebb korosztályban is számítanak új számlanyitásokra.

Az UniCreditnél is optimistának tűnnek. Úgy vélik, a reálhozamok és a tagdíj-kiegészítések egy részét is várhatóan ezeken a számlákon fektetik majd be. A számlák felfutása, illetve az itt elhelyezett összegek növekedése azonban a hitelintézet szakemberei szerint várhatóan az év vége felé tetőzik − ahogy ez a korábbi években is jellemző volt.

A CIB-nél azt gondolják, hogy azok takaríthatják meg a visszakapott összeget, akik legalább 150-200 ezer forintot vagy többet kapnak kézhez. Miután a legnépszerűbb megtakarítási termék a sima, hagyományos, rövid futamidejű lekötött betét, ezért várakozásaik szerint a reálhozam egy része is ide folyhat be. Ugyanakkor ennél a banknál is kiemelték, hogy meghatározó az a lakossági szegmens, amely megtakarításainak jelentős hányadát tudatosan hosszú távú megtakarítási eszközökben helyezi el. A kieső magán-nyugdíjpénztári rendszer pótlására pedig − alternatív nyugdíjcélú megtakarítási eszközként − kiváló lehetőséget adnak a nyugdíj-előtakarékossági számlák.