Egy olasz fogyasztóvédelmi csoport kilenc napos tésztasztrájkot hirdetett múlt csütörtöktől, amelyet később korábban lefújt, miután az alapélelmiszerek árai hirtelen zuhanni kezdtek.
Szerző(k): Varga CsengeMegállt májusban az élelmiszerek árának emelkedése, miközben sok közkedvelt termék ára hónapok óta csökken. Egy átlagos bevásárlás májusban már kevesebbe került, mint januárban. Az elmúlt hónapokban elsősorban már csak a szezonális élelmiszerek, leginkább a zöldségek ára nőtt.
Szerző(k): Nagy KristófAz „all you can eat” éttermeknek a hagyományos vendéglátókhoz hasonlóan kell majd adatokat szolgáltatni a fogyasztásról. A balatoni lángosozókoz és a sarki büfékhez hasonlóan ők sem tudják, hogy tudják kivitelezni az adatszolgáltatást.
Szerző(k): Horváth BalázsNem úszta meg a hazai élelmiszeripar az inflációval és a megnövekedett költségekkel járó gazdasági nehézségeket. Az elmúlt években elért eredmények gyakorlatilag lenullázódtak, s a következő időszak régóta várt fejlesztései helyett sok szereplő a túlélésért küzd.
Szerző(k): Nagy KristófEgy friss felmérés szerint márciusban Németországban már emelkedni kezdtek a lakásárak, elsősorban az újépítésű ingatlanok drágulása miatt. A használt lakásoknál egyelőre még nem látszik éles fordulat.
Szerző(k): EconomxA fogyasztók és a piaci szereplők is arra számítanak, hogy április 30-ig maradnak érvényben a hatósági árak. Igaz ez már csak azért sem lehet teljesen kőbe vésve, mert az ársapkák kivezetését akkorra időzítené a kormány, amikorra a piaci árak is mérséklődnek.
Szerző(k): Nagy KristófMár látható a tartós fordulat a meghatározó mezőgazdasági alapanyagok világpiaci árán: tavaly novemberben kezdett csökkenni a gabonafélék és az olajosmagvak világpiaci ára. A csökkenés tartósnak bizonyul, és az előrejelzések is lekövetik a folyamatot. Ez azt jelenti, rövidesen valóban megáll az élelmiszerek drágulása.
Szerző(k): Nagy KristófA gabonafélék, a tojás és a tej ára emelkedett tavaly a legjobban a mezőgazdasági alapanyagok közül az Európai Unióban, de a gyümölcsök kivételével minden megdrágult. Magyarországon nemcsak az élelmiszerek, de az alapanyagok drágulása is jócskán meghaladta az EU többi országát. Ennek pontos okaira ugyanakkor nem adnak magyarázatot a világpiaci folyamatok.
Szerző(k): Nagy KristófAz energiaárak elszabadulása miatt sok pékség kénytelen volt visszaállni az éjszakai sütésre, mert akkor olcsóbb az áram, és fagyasztani sem kell a termékeket. A kereslet már valamelyest visszaesett, de a következő év elejére akár 10-15 százalékos fogyasztáscsökkenést is elképzelhetőnek tart a sütőipar, árat viszont már nem igazán tudnak emelni - írja a vg.hu.
Szerző(k): Economx