Több mint 200 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2022-ben az Európai Unió élelmiszer-biztonsági rendszere alapján. Elsősorban baromfihúshoz és abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, csokoládéhoz, valamint étrend-kiegészítőkhöz kapcsolódtak veszélyek. Az esetek 86 százaléka külföldi előállítású terméket érintett.
Szerző(k): Sz.Horváth ZsoltLassú az internet, nehezen kapcsolódik a mobil az otthoni wifihez, és néha az is előfordul, hogy a saját lakásában mobilneten marad az ember. Ennek egyik okka az lehet, ha valaki a mi wifinket használja. Ahhoz, hogy ezt kideríthessük, érdemes elsajátítani a wifi-routerünk kezelését.
Szerző(k): Horváth TiborMár évek óta az online tér az egyik legveszélyesebb környezet, a bűnügyi statisztikák szerint itt növekedett meg legjobban a csalással elkövetett bűncselekmények száma. A legújabb trend szerint most futárszolgálatok nevében csalnak ki pénzt a figyelmetlen vásárlóktól.
Szerző(k): Sz.Horváth ZsoltAz ausztrál kormány még tavaly októberben jelentette be, hogy szigorúbb szabályokat vezetnek be azokkal az utazókkal szemben, akik nem jelentik be érkezéskor a növény- és állategészségügyi kockázatot jelentő árukat.
Szerző(k): EconomxBékés vármegyében és Budapesten is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hivatal a honlapján.
Szerző(k): EconomxEgyelőre nyoma sincs a fenntarthatósági fordulatnak a globális élelmiszer-előállításban: a mezőgazdaság kibocsátásának növekedése lassul, miközben a világ népessége továbbra is nő, vagyis gyorsuló kibocsátásra lenne szükség a növekvő kereslet miatt. A várakozások ráadásul lesújtóak: a környezetkímélő, innovatív termelési technológiák világméretű térnyerése helyett még a fejlett országok is a termőterület, vagy a természeti erőforrások intenzívebb felhasználásának növelésével termelnek több élelmiszer-alapanyagot.
Szerző(k): Nagy KristófManapság már nem az EU-s rendeletek ismeretének hiánya, hanem az élelmiszer-biztonsági intézkedések betartása a legnagyobb kihívás a házi és a vágóhídi disznóvágások alkalmával. A felmérések szerint ugyan a sertésállomány nem nő Magyarországon, de a vágások száma évről-évre magasabb. Ennek egyik oka lehet, hogy egyre inkább nő a kereslet a minőségi hústermékek iránt.
Szerző(k): Sz.Horváth ZsoltJanuártól Svédország veszi át az Európai Unió soros elnökségét. Számos, a gazdákat és a fogyasztókat is érintő döntést kell meghoznia a svéd elnökségnek a következő fél évben. Ezek közé tartozik az élelmiszerpiacok stabilizálása, a növényvédő szerek korlátozása, az egységes élelmiszer-címkézés vagy a génszerkesztéssel kapcsolatos szabályok lazítása.
Szerző(k): Nagy KristófA repülőgépek fedélzetére vihető folyadékmennyiség korlátozásának jelentős enyhítésére készül a brit kormány. Mark Harper közlekedési miniszter csütörtöki bejelentése szerint a brit repülőtereknek 2024 nyaráig kell felkészülniük a biztonsági eljárások módosítására. A törvényjavaslat alapján a jelenlegi száz milliliterről két literre emelkedik az utasok által a repülőgépekre felvihető folyadékmennyiség.
Szerző(k): Economx