Szlovénia egyre többet törődik a fenntarthatósággal, ennek egyik része, hogy a helyi termelőktől vásárolnak, az organikus kézműves termékeket igyekeznek felszolgálni az éttermekben. Érdemes kipróbálni az ottani pálinkát, a helyi húsból készült hamburgert vagy a narancsbort.
Szerző(k): Herman BernadettEgy minőségi borokat előállító szlovákiai családi borászat nagy sikert ért el a világ legrangosabb borversenyén. Olyan területen gazdálkodnak, amiről mások lemondtak, de megragadták a lehetőséget.
Szerző(k): Komócsin SándorVan-e értelme a magyar borpiacon high level kategóriájú borokat készíteni, és ha igen, akkor azt mikor illik meginni? Mindez az Egri Bikavér Ünnepi Napok kapcsán került szóba, mivel sajtóhírek szerint egy új, felső kategóriás bikavért fognak bemutatni. A Napi.hu friss videós podcastjában ma borról és borászatról beszélgettünk Gál Tibor borásszal.
Szerző(k): Szabó M. IstvánÚjabb boripari vállalkozás ment csődbe, egy családi vállalkozás, amely a koronavírus-járvány alatt még jól prosperált, ennek megfelelően az elmúlt évet még nyereséggel zárta, mielőtt idén lecsapott volna rá a cégek réme: a csőd.
Szerző(k): Komócsin SándorElképesztő kínálatban bővelkedik a 800 millió forint feletti ársáv az ingatlanpiacon, ráadásul a Duna House által felsorolt példák többsége nem Budapesten található. A 833,8 millió forintért megvásárolt egykori Göncz-villa új tulajdonosa szinte bármit megvehetett volna.
Szerző(k): Vámosi ÁgostonEmelkedni fognak a borok árai, és azt csak találgatják a szakértők, hogy emiatt visszaesik-e a fogyasztás. Az aszály komoly kárt okozott, de szerencsére nem akkorát, mint korábban gondolták.
Szerző(k): Komócsin SándorEgyelőre nem mutatkozik a nyári szárazság negatív hatása a Tokaj-hegyaljai borvidék induló, őszi szüreti szezonjában. Elkezdődött az aszúszedés is, a következő néhány hétben azonban még szükség van az indián nyárra jellemző meleg, napsütéses órákra.
Szerző(k): Molnár CsabaAz egyre gyakoribb hőhullámok miatt nemcsak a szőlők ideális érési ideje válik mind kiszámíthatatlanabbá, de akár a klímaváltozás okozta tűzvészek füstje mérgezheti a nedűk ízvilágát. Az időjárás kaotikussá válása átformálja a borokat; van, aki már azt állítja, hogy egyre kevésbé tudnak majd átmenni a kóstolási vizsgálatokon.
Szerző(k): Sasvári MarcellA Humusz Szövetség szerint a betétdíjas csomagolást már alig találni a nagyobb hazai üzletláncokban. A civil szervezet az államtitkársághoz fordult, a vásárlókat pedig arra kérik, jelezzék ezt az üzletláncok felé, hogy elég a pazarlásból.
Szerző(k): Koncsek Rita