A kedden kezdődött bolti árstop kapcsán két fontos kérdést is meg kellett oldania a KSH-nak.
Szerző(k): Domokos LászlóA Hungerit Zrt. több mint kétmilliárdos kapacitásbővítő beruházásához egymilliárd forint állami támogatást kapott. A baromfihúst és panírozott húskészítményeket gyártó cég tavaly közel tízmilliárd forinttal növelte az árbevételét, 52 milliárd forintra.
Szerző(k): Domokos ErikaAz élelmiszerárstop hatálya alá tartozó tartós élelmiszerekre vonatkozóan mennyiségi korlátozást vezet be februártól a Lidl Magyarország – szúrta ki a Pénzcentrum. A kormány csak az árakat és azt határozta meg, hogy minden termékből lennie kell a boltokban, de ilyen kitételt nem tiltott meg.
Szerző(k): Szabó DánielA McDonald's-ban januártól kapható a csirkés Big Mac, a KFC pedig kentucky ízesítésű chipset árul.
Szerző(k): Szabó DánielKevesebb csirke lehet a boltok polcain a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint, ezért a Magyar Húsipari Szövetség elnöksége hétfőn este ült össze, hogy megvitassák a megváltozott piaci helyzetet.
Szerző(k): Tér DiánaAmellett, hogy a KSH nem méri csirke far-hát árát, a kormányrendelet meghatározásai nagyrészt nem azonosak a KSH fogalmaival. Így kicsi az esély arra, hogy a termék pontos meghatározása terén nem lesz vita.
Szerző(k): Domokos LászlóA boltosok jó része szerint teljesen rossz úton jár a kormány, ha az online pénztárgépek adatai alapján akarja meghatározni az októberi árszintet: sokuk egyáltalán nem rögzíti, hogy milyen terméket milyen áron adott el, mivel erre nem volt jogszabályi kötelezettség. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint is tévút ez a módszer, valószerűtlen, hogy sikerülne így dönteni a hét befagyasztott élelmiszer áráról, valamint hogy azt aztán be lehetne tartatni a kereskedelmi szektor szereplőivel.
Szerző(k): Szabó DánielA termelők és a kereskedők is megoldják majd, hogy ne veszítsenek az árstoppal, véli Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a jobb minőségű magyar áru külföldre mehet, a helyére pedig jöhet az olcsó importáru - írja cikkében a 24.hu.
Szerző(k): Domokos ErikaA Future Meat Technologies bejelentette, hogy most már 110 gramm laborban növesztett csirkehúst 1,7 dolláros áron tud kínálni. Ez ugyan még elég magas árszint, de egy éve még 250 százalékkal drágább volt az eljárásuk, a jövőben pedig még gyorsabban csökkenhetnek a költségek. Nem meglepő, hogy közel 350 millió dollárnyi tőkebefektetést találtak maguknak.
Szerző(k): Szabó Dániel