energiapolitika

10.
11.
15:47

Hirtelen megugrik a hazai napelem-kapacitás

A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára növekszik majd.

Szerző(k): NAPI
10.
08.
15:20

V4-csúcs: kell az atomenergia

A visegrádi együttműködés (V4) országai egyetértenek abban, hogy kitartanak az atomenergia hasznosítása mellett - legalább is a négy ország államfői.

Szerző(k): NAPI
10.
07.
14:43

Nem lesz gázáremelés

A földgáz egyetemes szolgáltatási végfogyasztói árak 2011. negyedik negyedévében sem emelkednek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Szerző(k): NAPI
10.
07.
10:01

Megvan, mikor lesz új megújulóenergia-támogatás

A korábbi tervekkel szemben a jövő év közepén, 2012 július elsején lépne életbe a kötelező átvételi (kát) rendszert felváltó megújuló támogatási rendszer (metár) - jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energia- és klímaügyi államtitkára.

Szerző(k): NAPI
09.
17.
08:45
Így lehet saját naperőműve

Így lehet saját naperőműve

Az egész éves áramfogyasztást fedezheti és karbantartást sem igényel a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer. Az engedélyeztetést és telepítést érdemes szakcégre bízni.

Szerző(k): Major András
09.
16.
14:12
Nyugat-európai cégekkel erősített a Gazprom óriásprojektje

Nyugat-európai cégekkel erősített a Gazprom óriásprojektje

Nyugat-európai energiacégek kerültek a Déli Áramlat gázvezeték megvalósítására létrejött projekttársaság tulajdonosai közé; a konzorciumban ezek után az ENI 20, az EDF 15, a Wintershall 15, a Gazprom pedig 50 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik. A társaságok a következő lépésekről is döntöttek.

Szerző(k): NAPI
09.
15.
13:44
Magyarország jó úton jár, de csodát ne várjunk

Magyarország jó úton jár, de csodát ne várjunk

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint nagy veszélyeket rejthetnek a fukusimai katasztrófa utáni döntések. A magyar energiapolitika alapvetései jó irányba mutatnak, de számos kérdésben az állami szerepek tisztázására lehet szükség, csakúgy, mint más országokban − mondta a Napi Gazdaságnak Varró László, az IEA gáz-, szén- és árampiaci igazgatóságának márciusban kinevezett vezetője.

Szerző(k): Leszák Tamás
09.
14.
18:46

Kevesebb lehet a visszaélés az energiapiacokon

Az Európai Parlament képviselői szerdán elfogadták azt a jogszabálytervezetet, amelynek célja az energia-nagykereskedelemben történő visszaélések megakadályozása és ezáltal a fogyasztók védelme. A nagykereskedelmet az egész EU-ban független szakemberek ellenőriznék, így a tagállamok megelőzhetnék, illetve büntethetnék a versenyellenes lépéseket.

Szerző(k): NAPI
09.
13.
17:58

Felvizezte a biztonsági kódexet az atomenergia ipar

Akciótervet fogadott el az atomerőművek biztonságos működésének javításáról kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa a márciusi japán földrengés okozta balesetekre reagálva. A végleges dokumentum az eredeti változathoz képest jóval puhább.

Szerző(k): NAPI
09.
12.
11:17

Nabucco: új tárgyalások indulnak

A Naubucco gázvezeték jogi kereteiről fog tárgyalni Azerbajdzsánnal és Türkmenisztánnal az Európai Bizottság - hagyta jóvá az Európai Unió Tanácsa hétfői döntésében.

Szerző(k): NAPI