Kéthetes otthoni karanténra köteleztek több ezer embert a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus terjedésének megállítására, miután járványgóc alakult ki egy húsfeldolgozó üzemben.
Szerző(k): Rácz GergőÉvek óta veszteséges Csányi Sándor mohácsi vágóhídja, amely nem tudta kihasználni, hogy megugrott az EU sertéshúsexportja Kínába. A cég tavaly ötmilliárd forintot nyelt el.
Szerző(k): Komócsin SándorTízezer adag vadétel elkészítéséhez elegendő vadhúst ajánlottak fel és juttattak el országszerte egészségügyi dolgozóknak vadászatra jogosult erdőgazdaságok, társaságok a koronavírus-járvány idején - mondta az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályvezetője szerdán Kaposváron, az akció utolsó állomásán.
Szerző(k): Szász PéterHat százalékkal több baromfifélét, két százalékkal több szarvasmarhát és egy százalékkal több sertést vágtak az első negyedévében a 2019. január–márciusi időszakhoz képest a magyar vágóhidakon - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.
Szerző(k): Szabó DánielA vadásztársaságok esetenként négyszer-ötször annyi pénzt kapnak az államtól a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozókhoz juttatnák el. A tonnaszám kidobott vadhús miatt viszont áldatlan állapotok uralkodnak egyes szeméttelepeken - írta a Hirbalaton.hu.
Szerző(k): Domokos LászlóA koronavírus-járvány okozta keresletcsökkenés mellett fagykár, aszály, afrikai sertés pestis és madárinfluenza is sújtja a hazai gazdákat. A húsárak a jelek szerint túl vannak a csúcson, jelentős visszaesés jöhet az árakban.
Szerző(k): Szabó DánielAz eddig több mint 338 ezer emberéletet követelő világjárvány gócában, a kínai Vuhanban betiltották a vadon élő állatok fogyasztását. Nagy valószínűséggel ezekről terjedt át a koronavírus az emberekre.
Szerző(k): Domokos LászlóA húsüzemek és az állattenyésztés már jóval a koronavírus-járvány előtt szóba került, ha epidemiológiai kockázatokról van szó. De míg eddig az antibiotikum-rezisztens baktériumok melegágyaként emlegették ezeket, a Covid-19 kitörése után inkább az a probléma, hogy gócpontjai lehetnek a vírus terjedésének. A feldolgozók minden szükséges óvintézkedést megpróbálnak megtenni, de a zárt tér, a nehéz munka és a nagy munkaerőigény miatt könnyen berobbanhatnak az üzemek, ami pedig a lakosság húsellátását is veszélyezteti.
Szerző(k): Szabó DánielA szigorú ellenőrzések ellenére továbbra is rengeteg, kétes eredetű és egészségre veszélyes lengyel baromfihús kerül az ottani dögégetők helyett a szlovákiai üzletekbe – figyelmeztet a Szlovák Baromfiipari Szövetség.
Szerző(k): Komócsin Sándor