Utánajártunk, hogy melyik budapesti piacon érdemes beszerezni a hozzávalókat. Ha nem figyel, akár dupla annyit is elkölthet.
Szerző(k): Horváth BalázsFontos hatósági engedélyhez jutott hozzá az Egyesült Államokban az amerikai Good Meat, amelynek a csirkefalatkája a világ első és eddig egyetlen emberi fogyasztásra engedélyezett laboratóriumi húskészítménye, ami jelenleg csupán Szingapúrban kapható. Felpörgött a nemzetközi verseny, mindenki első akar lenni a legígéretesebb alternatív olcsó hús tömeggyártásában.
Szerző(k): Nagy KristófEnyhén ugyan, de kedvezőbbek az Európai Unió mezőgazdaságának kilátásai az őszi várakozásokhoz képest. A fogyasztók ugyanakkor a magas infláció miatt a marhahúsról baromfihúsra váltottak, és várhatóan az olívaolajról is le kell mondaniuk.
Szerző(k): Nagy KristófKözel 20 százalékkal csökkent egy év alatt az élelmiszerek ára. Az FAO globális élelmiszerár-index tizenegyedik hónapja csökken. A leggyakoribb élelmiszer-alapanyagok globális áresésének már meg kellene jelennie a hazai élelmiszerek árában is.
Szerző(k): Nagy KristófAz Agrárminisztérium pályázatot nyitott a hentesüzletek számára, a mikrovállalkozások március 20-ig indulhatnak a tenderen, és akár 3,5 millió forintot is kaphatnak a megnövekedett költségeik finanszírozására.
Szerző(k): EconomxA legelőkön tartott állatállomány csökkenése több régióban is leleményessé teszi gazdákat. Állatok nélkül, közvetlenül a fűből is lehet húst vagy sajtot előállítani? Egy német gazdálkodó ezzel kísérletezve fehérjeport szeretne előállítani hüvelyesekből és fűfélékből.
Szerző(k): Horváth TiborFelgyorsultak az elmúlt években azok az innovatív élelmiszeripari fejlesztések, amelyek a hagyományos hús kiváltására alkalmas, széles körben elfogadottá tehető alternatív fehérjeforrásokkal akarnak betörni az élelmiszerek piacára. A klímaváltozás miatt felerősödő aggodalmak és az élelmiszerreformra vonatkozó tervek ugyanakkor kevésnek bizonyulnak, ha arról kell dönteni, lemondunk a húsról. Éppen ezért a rovarok is legfeljebb részben, közvetve lehetnek a jövő fehérjeforrásai.
Szerző(k): Nagy KristófHiába nyilvánította emberi fogyasztásra alkalmasnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a laboratóriumban előállított húst, a Bill Gates támogatásával feltörekvő élelmiszeripari innováció egyhamar nem küldi nyugdíjba a szarvasmarhatartókat.
Szerző(k): Nagy KristófAz elmúlt években dollármilliárdokat öltek a befektetők a növényi alapanyagokból készült, de a hagyományos hús küllemét és ízét utánozni hivatott termékek feltörekvő piacába. Hiába a klímabarát szempontok, a bizakodásra okot adó évek után úgy tűnik, a fogyasztók végleg eldöntötték, maradnak az olcsóbb és finomabb hagyományos húsféléknél.
Szerző(k): Nagy Kristóf