hús

04.
12.
13:56
Így változtak az étkezési szokásaink: körkép a magyar húsipar helyzetéről

Így változtak az étkezési szokásaink: körkép a magyar húsipar helyzetéről

A magyar élelmiszeripar egyik fontos ágazata a húsipar, amely fejlődésének kezdete a XIX. század közepéig nyúlik vissza. A kezdetben háztáji termelést ekkor kezdték el a nagyobb, szervezettebb egységek felváltani, létrejöttek az első hazai szalámi- és húsfeldolgozó gyárak. Arról, hogy hogyan változott az elmúlt másfél évszázad során a hazai húsipar helyzete, a magyarok húsfogyasztási szokásai és melyek a főbb kiviteli célországaink, az alábbi összefoglalóban nyújtunk tájékoztatót.

Szerző(k): Varga Csenge
04.
08.
13:27
Akár 3 ezer alatt is megúszhatjuk: ennyiből jön ki a vasárnapi húsleves

Akár 3 ezer alatt is megúszhatjuk: ennyiből jön ki a vasárnapi húsleves

Utánajártunk, hogy melyik budapesti piacon érdemes beszerezni a hozzávalókat. Ha nem figyel, akár dupla annyit is elkölthet.

Szerző(k): Horváth Balázs
04.
04.
07:02
A laboratóriumi hús egyre közelebb kerül a fogyasztók asztalához

A laboratóriumi hús egyre közelebb kerül a fogyasztók asztalához

Fontos hatósági engedélyhez jutott hozzá az Egyesült Államokban az amerikai Good Meat, amelynek a csirkefalatkája a világ első és eddig egyetlen emberi fogyasztásra engedélyezett laboratóriumi húskészítménye, ami jelenleg csupán Szingapúrban kapható. Felpörgött a nemzetközi verseny, mindenki első akar lenni a legígéretesebb alternatív olcsó hús tömeggyártásában.

Szerző(k): Nagy Kristóf
03.
31.
14:10
A marhahúst már leváltottuk, az olívaolajat is lassan elfelejthetjük

A marhahúst már leváltottuk, az olívaolajat is lassan elfelejthetjük

Enyhén ugyan, de kedvezőbbek az Európai Unió mezőgazdaságának kilátásai az őszi várakozásokhoz képest. A fogyasztók ugyanakkor a magas infláció miatt a marhahúsról baromfihúsra váltottak, és várhatóan az olívaolajról is le kell mondaniuk.

Szerző(k): Nagy Kristóf
03.
03.
13:48
Ideje csökkenteni a hazai élelmiszerek árát, a globális árak már közel egy éve lejtmenetben vannak

Ideje csökkenteni a hazai élelmiszerek árát, a globális árak már közel egy éve lejtmenetben vannak

Közel 20 százalékkal csökkent egy év alatt az élelmiszerek ára. Az FAO globális élelmiszerár-index tizenegyedik hónapja csökken. A leggyakoribb élelmiszer-alapanyagok globális áresésének már meg kellene jelennie a hazai élelmiszerek árában is.

Szerző(k): Nagy Kristóf
02.
20.
12:17
Jó hírt kaptak a hentesboltok

Jó hírt kaptak a hentesboltok

Az Agrárminisztérium pályázatot nyitott a hentesüzletek számára, a mikrovállalkozások március 20-ig indulhatnak a tenderen, és akár 3,5 millió forintot is kaphatnak a megnövekedett költségeik finanszírozására.

Szerző(k): Economx
02.
12.
11:51
Tehenek nélkül is emberi táplálék lehet a legelőfű

Tehenek nélkül is emberi táplálék lehet a legelőfű

A legelőkön tartott állatállomány csökkenése több régióban is leleményessé teszi gazdákat. Állatok nélkül, közvetlenül a fűből is lehet húst vagy sajtot előállítani? Egy német gazdálkodó ezzel kísérletezve fehérjeport szeretne előállítani hüvelyesekből és fűfélékből.

Szerző(k): Horváth Tibor
02.
02.
07:01
Egy fincsi rovarpöri? Európa köszöni, nem kér belőle!

Egy fincsi rovarpöri? Európa köszöni, nem kér belőle!

Felgyorsultak az elmúlt években azok az innovatív élelmiszeripari fejlesztések, amelyek a hagyományos hús kiváltására alkalmas, széles körben elfogadottá tehető alternatív fehérjeforrásokkal akarnak betörni az élelmiszerek piacára. A klímaváltozás miatt felerősödő aggodalmak és az élelmiszerreformra vonatkozó tervek ugyanakkor kevésnek bizonyulnak, ha arról kell dönteni, lemondunk a húsról. Éppen ezért a rovarok is legfeljebb részben, közvetve lehetnek a jövő fehérjeforrásai.

Szerző(k): Nagy Kristóf
01.
26.
20:48
Bill Gates új biznisze, a laboratóriumi hús egyhamar nem kerül a tányérra

Bill Gates új biznisze, a laboratóriumi hús egyhamar nem kerül a tányérra

Hiába nyilvánította emberi fogyasztásra alkalmasnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a laboratóriumban előállított húst, a Bill Gates támogatásával feltörekvő élelmiszeripari innováció egyhamar nem küldi nyugdíjba a szarvasmarhatartókat.

Szerző(k): Nagy Kristóf
01.
23.
17:04
A vegán husi a kutyának sem kell

A vegán husi a kutyának sem kell

Az elmúlt években dollármilliárdokat öltek a befektetők a növényi alapanyagokból készült, de a hagyományos hús küllemét és ízét utánozni hivatott termékek feltörekvő piacába. Hiába a klímabarát szempontok, a bizakodásra okot adó évek után úgy tűnik, a fogyasztók végleg eldöntötték, maradnak az olcsóbb és finomabb hagyományos húsféléknél.

Szerző(k): Nagy Kristóf

Athene AI – Gen AI vállalatoknak (x)

Az AI megoldások hétköznapjaink részévé váltak. Céges környezetben követelmény a biztonságos használat és adatkezelés.