Az ausztrál kormány még tavaly októberben jelentette be, hogy szigorúbb szabályokat vezetnek be azokkal az utazókkal szemben, akik nem jelentik be érkezéskor a növény- és állategészségügyi kockázatot jelentő árukat.
Szerző(k): EconomxFordulatot jelez az élelmiszerek hónapok óta tartó, brutális drágulásában, hogy bizonyos termékeknél már lassult az áremelkedés üteme decemberben. Ez még nem a vége: hónapok múlva állhat meg a drágulás, árcsökkenésre pedig nincs remény.
Szerző(k): Nagy KristófA legfontosabb alapanyagok igencsak megdrágultak, az élősertés ára egy év alatt 70-80 százalékkal emelkedett.
Szerző(k): Sánta AndrásÁder János Kék bolygó című podcast műsorában Széll Tamás Michelin-csillagos séffel beszélgetett, többek között arról, hogy 2022 jelentős energia- és élelmiszerár-emelést hozott, ami a háztartásokat és a sztárséf üzletét is érinti.
Szerző(k): Economx, Hercsel AdélHamarosan kiderülnek a részletek: az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak az érintettek.
Szerző(k): Hercsel AdélEgy friss kutatás szerint a gyümölcsökhöz, a zöldségekhez és a húsételekhez ragaszkodunk a legjobban, de a megkérdezettek 41 százaléka semmilyen áldozatot nem hozna az étkezésével kapcsolatban. Ha mégis le kellene mondaniuk valamiről, a legtöbben a cukros ételeknek, a csokoládénak intenének búcsút.
Szerző(k): Koncsek RitaJelentős átalakulást hoz 2023 az európai agrárpolitikában, hiszen a támogatások kifizetéséhez ökológiai, fenntartható termelést előmozdító vállalásokat kell végrehajtaniuk a gazdáknak. Várhatóan tovább élesedik a politikai-ideológiai vita arról, hogy a hús fogyasztásáról leszokjon-e Európa, és a környezeti, éghajlati célok érdekében beáldozható-e a jólét. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az élelmiszerinfláció még velünk marad, hatásai az évtized közepéig érezhetők maradnak.
Szerző(k): Nagy KristófEgekben az élelmiszerárak, ám ez néhány termék esetében a keresleten egyáltalán nem látszik. A piaci szereplők úgy látják, hogy idén is van karácsonyi vásárlási láz, az élelmiszerek esetében nem esik vissza a fogyasztás. A vásárlók egy része egyre tudatosabban keresi a helyi termékeket a polcokon.
Szerző(k): Sz.Horváth ZsoltA vadhúsok a tradicionális magyar konyha részét képezik, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetők belőlük, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is - többek között erről beszélt Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 11. Vadkolbásztöltő Fesztiválon.
Szerző(k): Economx