kakaó

03.
16.
11:10
Intődy Gábor: már biztos, hogy pár évtizeden belül nem lesz többé csokoládé

Intődy Gábor: már biztos, hogy pár évtizeden belül nem lesz többé csokoládé

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb veszélyben van a csokoládégyártás: a termőterületek zsugorodnak, emiatt kevesebb kakaóbabot lehet szüretelni. De az általános inflációs hatások is nehézkessé teszik a csokoládékészítést. Mikor éri el a fogyasztókat a drágulás? Mi a csokoládékészítés? Létezik környezetbarát édesség? Többek között ezekről beszélgettünk a Globalopoly podcastsorozat legújabb adásában Intődy Gáborral, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkárával.

Szerző(k): Szabó Dániel
03.
04.
13:38
Kivonnak a forgalomból egy kakaópor terméket

Kivonnak a forgalomból egy kakaópor terméket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a Torras Bio nevezetű kakaóport, amelynek 2023. január végi lejárati ideje van. A termék aflatoxinnal szennyezett lehet.

Szerző(k): Domokos Erika
12.
08.
15:26
Bajban van a kakaó

Bajban van a kakaó

Felére csökkenhet a kakaótermesztésre alkalmas területek nagysága a klímaváltozás miatt a 2040–2070 közötti időszakra, miközben az elmúlt évtizedekben csak a kakaótermesztés miatt több millió hektár erdőt irtottak ki, jelentősen hozzájárulva ezzel a klímaválsághoz.

Szerző(k): Tér Diána
11.
01.
14:52
Nyugi világ: lesz elég csoki!

Nyugi világ: lesz elég csoki!

A csokoládé alapanyaga a kakaó, melynek “világközpontja” Elefántcsontpart. Az elmúlt hetek időjárása alapján onnak jelentették, nem kell aggódni a csokoládé alapanyaga miatt, jó lesz az idei termés, - írta meg a Reuters.

Szerző(k): Szabó M. István
07.
28.
13:36
Már az éghajlatváltozás is betesz az édességiparnak

Már az éghajlatváltozás is betesz az édességiparnak

A kakaóbab termesztés ínségesebbé válása a világban, és a cukor drágulása is felfelé hajtja az árakat, de az édességipari fejlesztések és hatéknyságjavító lépések megerősítik az iparágat - írta a Magyar Édességgyártók Szövetségének sajtótájékoztatójáról az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
04.
14.
09:29
Jó, ha ezt is tudja, amikor a csokiba harap

Jó, ha ezt is tudja, amikor a csokiba harap

A kakaóbab ghánai termelői alig látnak valamit abból a bevételből és profitból, amit a csokoládégyártók elérnek, ezért azon studíroznak, hogyan honosíthatnák meg saját országukban a csokitermékek gyártását.

Szerző(k): Komócsin Sándor
01.
26.
07:59
Szereti a mogyorókrémet? Akkor erről tudni kell!

Szereti a mogyorókrémet? Akkor erről tudni kell!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 34 mogyorókrémet vizsgáltak: élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak bizonyos jelölési hibák.

Szerző(k): Domokos László
11.
25.
07:08
Minden jel arra utal, hogy nagyon megugrik az alapélelmiszerek ára

Minden jel arra utal, hogy nagyon megugrik az alapélelmiszerek ára

Megugrott az elmúlt napokban a cukor és a kakaó felvásárlási ára is az árupiacokon. A koronavírus-járvány az időjárás és az etanol iránti megnövekedett kereslet átrajzolta a megszokott trendeket. A termelők és a gazdaságok örülhetnek, de ez külső inflációs nyomást hozhat, aminek a legnagyobb kárvallottjai a fogyasztók lesznek, mert a boltokban minden megdrágulhat.

Szerző(k): Szabó Dániel
08.
19.
10:41
Ingyen Lindt-kakaóhavat kapott egy egész város

Ingyen Lindt-kakaóhavat kapott egy egész város

"Kakaóhó" hullott egy svájci városban a csokoládégyár egy ventilátorának hibájából kedden.

Szerző(k): Domokos László
08.
12.
16:32
Forintonként lopják meg az embereket a spekulánsok

Forintonként lopják meg az embereket a spekulánsok

Masszív spekuláció hajtja fel az olyan alap nyersanyagok, mint a kávé, a cukor, a kakaóbab vagy a gyapot árát. A piacokon most arra játszanak, hogy a válság után fokozatosan beinduló kereslet miatt a másodpiacokon majd drágábban értékesíthetik ezeket. Mivel a készletek most eltűnnek, várhatóan a fogyasztókon csapódik majd le a drágulás néhány héten belül.

Szerző(k): Szabó Dániel