Stratégiai párbeszédet kezdeményezett Ursula von der Leyen az európai mezőgazdaság jövőjéről. Közben sajtóinformációk szerint Brüsszel az európai parlamenti választások árnyékában kihátrál a radikális álltajóléti és természet-helyreállítási törvény mögül. A zöld civil szervezetek az agrárcégek lobbistáit sejtik a háttérben, miközben a gazdák képviselete üdvözli a bizottsági elnök bejelentését.
Szerző(k): Nagy KristófIdén már 54 napon mértek 43 foknál magasabb hőmérsékletet Phoenix városában.
Szerző(k): Economx.huAz El Nino-jelenségnek a fő jellemzője, hogy felerősíti a globális felmelegedés hatásait. Szakértők próbáltak választ találni arra, hogyan hathat ez az előttünk álló télre és a 2024-es esztendőre.
Szerző(k): Horváth TiborA következő hónapokban kis mértékben csökkenhet a cukor ára, ám az árstop alatt megszokott 250 forint körüli kilogrammonkénti ár nem tér vissza. A hatósági ár augusztustól megszűnt, a fogyasztóknak pedig a kristálycukor árának azonnali, 70 százalékos emelkedése volt a legszembetűnőbb. Az éves áremelkedés globálisan megközelítette a 40 százalékot, mivel a déli féltekének nagy cukortermő területein a termést a visszatérő El Niño hatás fenyegeti. A piaci várakozások a magyar üzletekben is beárazzák a cukrot.
Szerző(k): Nagy KristófSzámos erdőtűzzel küzdött meg az ország idén, ennek pedig most elejét veszi a kormány.
Szerző(k): Zádori BenceAz Európai Bizottság elfogadta az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) következő két évre vonatkozó végrehajtási szabályait. Az intézkedés célja, hogy az uniós vállalatoknak ne érje meg harmadik országokba vinni a környezetszennyező termelést. A német vállalatok máris jelezték, nehézségektől tartanak.
Szerző(k): EconomxFolytatódott a rendkívüli hőség Olaszországban.
Szerző(k): EconomxEgy nemzetközi tanulmány szerint, melyben magyar kutatók is közreműködtek, megállt a biológiai sokféleség növekedése az európai édesvizekben, ezért sürgős cselekvésre volna szükség.
Szerző(k): Zádori BenceHamarosan döntést hoz az Európai Bíróság arról, hogy a növényi alapanyagokból készült, a hagyományos húsféléket utánzó készítmények nevében szerepelhet-e a hús szó, vagyis beszélhetünk-e vegán húsról a jövőben, vagy csak akkor nevezhetjük húsnak az adott élelmiszert, ha az állati eredetű alapanyagokból készült. Az már biztos, hogy a húsutánzatok nem győzték meg a fogyasztókat.
Szerző(k): Nagy Kristóf