profit_warning

10.
30.
09:25

A Degussa aggódik a profitja miatt

A német Degussa AG az utolsó nagy vegyipari csoport, amely profit warningot adott ki a gazdasági lassulásra és a kedvezőtlen piaci tendenciákra hivatkozva. A csoport, amelyben az EON.AG többségi tulajdonos, az egész idei évre a tavalyitól jócskán elmaradó üzemi nyereségre számít. Ezen túlmenően bejelentette, hogy valószínűleg ideiglenesen hat gyárat zár be Németországban és máshol, valamint a tervezett létszámleépítést a harmadával megemeli, így az 4000 alkalmazottat érint. A részvény árfolyam eddig 5,1 százalékot esett Frankfurtban.

Szerző(k): Bana Péter
10.
29.
09:17

Rekordévre számít a Canon, de profit warningot közöl

A legnagyobb japán irodai eszközgyártó, a Canon Inc. konszolidált nettó nyeresége a harmadik negyedévben éves szinten 4,6 százalékkal, 37,5 milliárd jenre (305,7 millió dollár) nőtt, üzemi eredménye pedig 30 százalékkal, 78,2 milliárd jenre ugrott.

Szerző(k): Bana Péter
10.
24.
08:55

Profit warning az ABB-től

A svájci székhelyű, legnagyobb európai villamosenergetikai csoport ABB nettó nyeresége a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 132 millióról 23 millió dollárra esett vissza, ami alig fele az előzetes elemzői várakozásoknak. Az év első kilenc hónapjában az árbevétel éves összevetésben 9 százalékkal, 16,87 milliárd dollárra nőtt, az EBIT viszont 1,038 milliárdról 766 millió dollárra esett.

Szerző(k): Bana Péter
10.
15.
10:04

Profit warning az ING-től

Az ING a szeptember 11-i terrortámadások miatt növekvő biztosítási kifizetéseire és az értékesítés lassabb ütemű bővülésére hivatkozva lefelé módosította ezévi nyereségére vonatkozó előrejelzését, ami 10 százalékkal nyomta le árfolyamát.

Szerző(k): Bana Péter
10.
04.
21:00

Idén veszteséges lehet a Graphisoft

A csütörtöki tőzsdezárást követően profitfigyelmeztetést tett közzé a Graphisoft. A meglehetősen balul sikerült harmadik negyedév (6,6-6,8 millió eurós árbevétel, szemben a tavalyi 7,3 millióval) miatt a szoftvergyártó idén legfeljebb 30 millió euró árbevételre (tavaly 31,9 millió volt) és veszteségre számít. Utóbbi egy 3-3,5 millió eurós befektetési leírás számlájára írható.

Szerző(k): NAPI
08.
31.
09:08

A Sanyo is profit warningot bocsátott ki

A Sanyo Electric Co. az elekronikai termékek iránti globális kereslet lanyhulására hivatkozva profit warningot bocsátott ki. A Nihon Keizai Simbun értesülései szerint az üzleti év első - szeptemberben záródó - felében a harmadik legnagyobb japán eletronikai cég üzemi nyeresége várhatóan 32 százalékkal, 35 milliárd jenre (293 millió dollárra), adózott eredménye pedig éves összevetésben 56 százalékkal, 9 milliárd jenre csökken.

Szerző(k): Sebő Gábor
05.
12.
06:59

Óvatosságra inti az elemzőket a Matáv

Meglepetést keltett az elemzők körében, hogy alig három nappal a keddre várt gyorsjelentés előtt a Matáv külön közleményben hívta fel a figyelmet az elemzők úgymond „túlzottan optimista” várakozásaira és bejelentette: idei bevételei 22 százalékkal haladják meg a tavalyiakat, ám EBITDA-rátája elmarad a 2000-estől. Mindez arra utalhat, hogy a 20,5 milliárdos elemzői konszenzustól legalább 10 százalékkal elmarad a távközlési cég első negyedéves nettó profitja. Részletek a mai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
03.
31.
07:02

Veszteséges volt a Graphisoft első negyedéve

Három hónap alatt immár a harmadik kellemetlen meglepetést okozta befektetőinek a Graphisoft; a magyar szoftvercég 2001 első negyedévében a tavalyinál 20 százalékkal kisebb árbevételre és veszteségre számít. A hír nyomán a tőzsdén 14 százalékkal esett a részvény árfolyama. A tegnapi, 1240 forintos záróáron a Graphisoft 13 milliárd forintos kapitalizációja alig haladja meg a társaság – tegnap közzétett – 2000-es auditált mérlegében szereplő saját vagyonának értékét, holott a májusi tőzsdepremier idején még hat fölött állt az árfolyam/könyvérték hányadosa. Részletek a mai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
03.
08.
08:49

Újabb profit warningot adott ki a Yahoo

A Yahoo Inc. idén már másodszor csökkentette a forgalomra és nyereségre vonatkozó előrejelzését. A vezető amerikai internetportál közölte, hogy a januári profit warning óta gyors ütemben romlottak az üzleti feltételek és visszaestek a reklámbevételek, így az idei első negyedévben az árbevétel a korábban prognosztizált 232 millió helyett csak 170-180 millió dollár lesz és nulla nyereség várható a Wall Street által várt 5 cent részvényenkénti profittal szemben. Az év további részét illetően a cég nem tud prognózist adni, mert az eredmény az egyesült államokbeli konjunktúra alakulásától függ.

Szerző(k): Gáti Tibor
02.
20.
09:14

Egyharmaddal kevesebb nyereséget vár az NEC

A világ harmadik legnagyobb chipgyártója, a japán NEC Corp. 33 százalékkal csökkentette nyereségprogózisát a chipárak csökkenése és a személyi számítógépek iránti kereslet visszaesése miatt. A cég 90 milliárd helyett csak 60 milliárd jen (516 millió dollár) nettó nyereségre számít a március 31-ig tartó üzleti évben.

Szerző(k): Gáti Tibor