A 78. uniós oltalom alatt álló árujelzőnk a Fertőd vidéki sárgarépáé lett - közölte az Agrárminisztériumra hivatkozva az MTI.
Szerző(k): Szabó M. IstvánA minőségi pálinka alapja a minőségi cefre: már itt eldőlhet sok minden, hiszen a legbonyolultabb kémiai folyamatok ekkor mennek végbe - hívja fel a figyelmet a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Szerző(k): Szász PéterAz Európai Bizottság március 25-én oltalom alá vette a "Vasi vadkörte pálinka" elnevezést, ezzel 66-ra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magyar földrajzi árujelzők száma - közölte az Agrárminisztérium (AM).
Szerző(k): Domokos ErikaA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) barackpálinkákat vizsgált, melynek eredményeképp két pálinkát ki is vontak a forgalomból, az előállítókat pedig megbüntették - derül ki a hatóság közleményéből.
Szerző(k): Szabó ZsuzsannaIdén több helyütt változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt - adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Szerző(k): Domokos LászlóAz Árpád Pálinkatanya Prémium Piros Vilmos nedűje lett az idén az Agrárminisztérium pálinkája - tudatta az agrártárca az MTI-vel hétfőn.
Szerző(k): Szepesi AnitaAz Országgyűlés által kedden megszavazott adóváltoztatásokkal lehetővé tette például, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét a hozzá beérkező számlaadatok birtokában. Teljessé vált jövőre a pálinkaszabadság is: január 1-től adómentes lesz a főzés.
Szerző(k): Molnár CsabaJövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Szerző(k): Csernátony CsabaVáltozó mennyiség, javuló minőség és kísérletező kedv - röviden így lehetne összefoglalni az utóbbi évek pálinkafőző tendenciáit borsodi főzőmesterek szerint. A változásokat több okkal magyarázzák a vidék kis főzdéiben: jogi szabályozás, némi versenyszellem és a változékony időjárás is közrejátszik a trendek alakulásában.
Szerző(k): Kónya Ádám