pálinka

11.
09.
07:08
A mélyből próbál kimászni a pálinkaágazat

A mélyből próbál kimászni a pálinkaágazat

Az elmúlt másfél év hatványozottan nehéz helyzetbe hozta a pálinkafőzdéket. A pandémia alatt nem csak a bérfőzetők maradoztak el, de a HoReCa-szektor teljes leállásával a pálinkák utáni kereslet is jelentősen visszaesett. Mindezt csak megfejelte az idei szélsőséges időjárás, mely nagyon rossz évet hozott a gyümölcstermelésre, így a párlatok alapanyaghiánya még drágulást is hozott. Most minden a túlélésről szól.

Szerző(k): Kónya Ádám
11.
03.
13:10
Örülni fog a hírnek, aki tudja: milyen a Fertőd vidéki sárgarépa

Örülni fog a hírnek, aki tudja: milyen a Fertőd vidéki sárgarépa

A 78. uniós oltalom alatt álló árujelzőnk a Fertőd vidéki sárgarépáé lett - közölte az Agrárminisztériumra hivatkozva az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
09.
09.
12:45
Pálinkafőzés: sokan már gyümölcs kiválasztásánál hibáznak

Pálinkafőzés: sokan már gyümölcs kiválasztásánál hibáznak

A minőségi pálinka alapja a minőségi cefre: már itt eldőlhet sok minden, hiszen a legbonyolultabb kémiai folyamatok ekkor mennek végbe - hívja fel a figyelmet a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Szerző(k): Szász Péter
03.
25.
17:09
Hallott már a vasi vadkörte pálinkáról? Brüsszelben már igen

Hallott már a vasi vadkörte pálinkáról? Brüsszelben már igen

Az Európai Bizottság március 25-én oltalom alá vette a "Vasi vadkörte pálinka" elnevezést, ezzel 66-ra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magyar földrajzi árujelzők száma - közölte az Agrárminisztérium (AM).

Szerző(k): Domokos Erika
02.
23.
10:30
Barackpálinkákat ellenőrzött a Nébih, kettőt ki is vont a forgalomból

Barackpálinkákat ellenőrzött a Nébih, kettőt ki is vont a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) barackpálinkákat vizsgált, melynek eredményeképp két pálinkát ki is vontak a forgalomból, az előállítókat pedig megbüntették - derül ki a hatóság közleményéből.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
02.
04.
11:42
Szabad pálinkafőzés: bejelentés érkezett

Szabad pálinkafőzés: bejelentés érkezett

Idén több helyütt változtak a pálinkafőzés szabályai. Míg a főzés adminisztrációs teendői szinte alig változtak, a párlat-előállítás bizonyos mennyiségig adómentessé vált a magánfőzőknek és a bérfőzőknek egyaránt - adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szerző(k): Domokos László
12.
14.
18:20
Díjazták a pálinkákat

Díjazták a pálinkákat

Az Árpád Pálinkatanya Prémium Piros Vilmos nedűje lett az idén az Agrárminisztérium pálinkája - tudatta az agrártárca az MTI-vel hétfőn.

Szerző(k): Szepesi Anita
11.
17.
16:22
Ismét drágul a cigi, teljessé vált a pálinkaszabadság

Ismét drágul a cigi, teljessé vált a pálinkaszabadság

Az Országgyűlés által kedden megszavazott adóváltoztatásokkal lehetővé tette például, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét a hozzá beérkező számlaadatok birtokában. Teljessé vált jövőre a pálinkaszabadság is: január 1-től adómentes lesz a főzés.

Szerző(k): Molnár Csaba
10.
11.
08:48
Jóvőre jöhetnek az adómentes pálinkák

Jóvőre jöhetnek az adómentes pálinkák

Jövőre újra adómentes lehet a pálinkafőzés - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Szerző(k): Csernátony Csaba
10.
10.
08:08
Tök és sárgarépa - avantgárd irányt vett a magyar pálinkafőzés

Tök és sárgarépa - avantgárd irányt vett a magyar pálinkafőzés

Változó mennyiség, javuló minőség és kísérletező kedv - röviden így lehetne összefoglalni az utóbbi évek pálinkafőző tendenciáit borsodi főzőmesterek szerint. A változásokat több okkal magyarázzák a vidék kis főzdéiben: jogi szabályozás, némi versenyszellem és a változékony időjárás is közrejátszik a trendek alakulásában.

Szerző(k): Kónya Ádám

Athene AI – Gen AI vállalatoknak (x)

Az AI megoldások hétköznapjaink részévé váltak. Céges környezetben követelmény a biztonságos használat és adatkezelés.