Szeptember elején az átlagosnál melegebb nappali és éjszakai hőmérséklet volt tapasztalható a Tokaji borvidéken, de az idei termésen a száraz időjárás és vadkár sem segített.
Szerző(k): Kiffer AnnaÁllami elismerést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán nemesített Georgikon 10EE szőlő alanyfajta.
Szerző(k): Horváth TiborA Gere Attila Családi Pincészet nyerte el a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége elismerését, az Év Pincészete díjat.
Szerző(k): L. K.A tavalyinál jobb szőlőtermésre, de a megszokottnál korábbi szüretre számíthatunk.
Szerző(k): T. E.A klímaváltozás hatására bizonyos élelmiszerek alapanyagaiból sokkal kevesebb fog teremni, így ezeknek jó eséllyel óriásit emelkedik majd az áruk.
Szerző(k): S. A. S.A kilencvenes évek slágerbűncselekményei az olajszőkítés és a borhamisítás voltak, az előbbi pár év után megszűnt, utóbbi azonban még a 2000-es évek közepéig tartotta magát. A Magyar Bor Akadémia elnöke és a Nébih szakértői az Economx megkeresésére elmondták: napjainkban már nem beszélhetünk borhamisításról, legfeljebb a boltok alsó polcain fellelhető PET-palackos, alacsony minőségű borokról, ám nagyon fontos, ezek is szőlőből készültek.
Szerző(k): Drávucz PéterIdén korábban kezdődhet a szüret, egy hónappal előbbre tart a szőlő a dél-balatoni ültetvényeken a megszokottnál.
Szerző(k): Eisenkrammer NóraÉvszázados tradíciója van a szalmabor előállításának, a klímaváltozás miatt azonban csak most állhat előtte igazán nagy jövő.
Szerző(k): Zádori BenceBár a bor és a pezsgő is egyformán szőlőből készül, évek óta csökken az érdeklődés a borok iránt, miközben egyre többen isznak pezsgőt.
Szerző(k): Zádori Bence