vendéglátás

01.
21.
14:36
Bármi lehet a vendéglátásban: bezárások, korlátozások, szünetelések és energetikai fejlesztések is

Bármi lehet a vendéglátásban: bezárások, korlátozások, szünetelések és energetikai fejlesztések is

Jó évet zárhatnak a kereskedelmi szálláshelyek 2022-ben. A KSH novemberi adatai szerint nőtt a látogatók és a vendégéjszakák száma is. Ám a nagy kihívás még hátra van, 2023 első fele nagy rizikót hordoz mindenki számára.

Szerző(k): Sz.Horváth Zsolt
01.
20.
08:29
Még nincsenek kényszereladások, a piaci szereplők kivárnak

Még nincsenek kényszereladások, a piaci szereplők kivárnak

Bezárások, korlátozott nyitva tartások lehetnek, de kényszereladási hullám nem várható a kereskedelmi és turisztikai célú ingatlanok piacán. A tavalyi év kifejezetten jól sikerült a szálláshelyek számára, 2023 első felét pedig szeretné mindenki túlélni.

Szerző(k): Sz.Horváth Zsolt
01.
19.
14:58
Erősödő versennyel szembesülnek az álláskeresők

Erősödő versennyel szembesülnek az álláskeresők

2022 végére tovább erősödött a harmadik negyedévben kezdődő munkavállalói aktivitás. Az ország minden vármegyéjében emelkedett a meghirdetett pozíciókra leadott jelentkezések száma: az előző év azonos időszakához képest 34 százalékos növekedés történt. Ezzel párhuzamosan a feladott álláshirdetések mennyisége 17 százalékot csökkent, a legintenzívebben Zala és Nógrád vármegyében, valamint a fővárosban – derült ki a Profession.hu negyedéves jelentéséből.

Szerző(k): Horváth Tibor
01.
17.
18:09
Flesch Tamás: Luxussá vált az étterembe járás

Flesch Tamás: Luxussá vált az étterembe járás

Minden nagyon megdrágult, és az étterem ma valahol egy picit luxussá vált, legalábbis az átlagfizetésűek számára mindenképpen – jelentette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Napi.hu podcastjában. Szerinte a tömeges bezárások, amelyet korábban vártak, talán elkerülhető, ma már ezt nem venné biztosra, de a szálloda- és vendéglátóipart külön kell választani, mert teljesen másképp működnek.

Szerző(k): Károly Gábor, Gáll Csongor
01.
14.
16:26
Romániában a borravalót is megadóztatják

Romániában a borravalót is megadóztatják

Szomszédunknál az év elejétől a borravaló mértéke legfeljebb 15 százalék lehet, és fel kell tüntetni az éttermi, kávézói nyugtán, hogy a vendég adott-e borravalót, és ha igen, mennyit.

Szerző(k): Economx
01.
14.
07:48
SZÉP-kártya: a bankok eltörölték a zsebeket, így tudja most használni

SZÉP-kártya: a bankok eltörölték a zsebeket, így tudja most használni

Ugyan a legújabb szabályoknak megfelelően a SZÉP-kártyák esetében megtörtént a zsebek eltörlése, átmenetileg mégis előfordulhat, hogy a fizetésnél továbbra is zsebet kell választani.

Szerző(k): Economx
01.
10.
09:32
Csak az erősek maradnak: a szakadék szélére lökte az energiaválság a kisüzemi sörfőzdéket

Csak az erősek maradnak: a szakadék szélére lökte az energiaválság a kisüzemi sörfőzdéket

A koronavírus járvány csak megtizedelte, de ez a mostani válság akár meg is felezheti a még működő kisüzemi sörfőzdék számát Magyarországon. Csak a komoly tartalékkal rendelkező, vagy több lábon álló vállalkozások élik túl ezt az évet.

Szerző(k): Sz.Horváth Zsolt
01.
09.
20:55
Ez fenntarthatatlan! Bezár a világ legjobbjának tartott étterme

Ez fenntarthatatlan! Bezár a világ legjobbjának tartott étterme

A Noma alapítóját, René Redzepit korának egyik legzseniálisabb és legbefolyásosabb séfjeként tartják számon. Most mégis ő jelentette be, hogy az ötször is a világ legjobbjának választott étterme 2024 végén végleg lehúzza a rolót. A fine dining szerinte a munkavállalók kizsigereléséről szól és fenntarthatósági válságban van.

Szerző(k): Hegedűs Szabolcs
01.
08.
19:56
Ne ijedjen meg! Átmenetileg nem tud SZÉP-kártyával fizetni!

Ne ijedjen meg! Átmenetileg nem tud SZÉP-kártyával fizetni!

Holnaptól az eddigi három alszámla helyett egyetlen számlán rendelkezhetünk majd a SZÉP-kártya juttatásunkkal. A kártyakibocsátó bankok vasárnap délután-estétől hétfő hajnalig üzemszünetet hirdettek. Ezen időszakban nem csak fizetni nem tudunk, de az egyenlegünket sem tudjuk lekérdezni.

Szerző(k): Gecsei Ádám
01.
03.
21:01
A koronavírus után az energiaválság fenyegeti a brüsszeli éttermeket

A koronavírus után az energiaválság fenyegeti a brüsszeli éttermeket

Ismét komoly válságban vannak a belga főváros éttermei, amelyeket a koronavírus-járvány után most az energiaárak miatt fenyeget a csőd. A vendéglátósok adó- és áfacsökkentést szeretnének, míg a zöldpolitikusok plédosztással, a belga kormány pedig kedvezményes hitellel próbál úrrá lenni a helyzeten.

Szerző(k): Nagy Kristóf