Bezárások, korlátozott nyitva tartások lehetnek, de kényszereladási hullám nem várható a kereskedelmi és turisztikai célú ingatlanok piacán. A tavalyi év kifejezetten jól sikerült a szálláshelyek számára, 2023 első felét pedig szeretné mindenki túlélni.
Szerző(k): Sz.Horváth Zsolt2022 végére tovább erősödött a harmadik negyedévben kezdődő munkavállalói aktivitás. Az ország minden vármegyéjében emelkedett a meghirdetett pozíciókra leadott jelentkezések száma: az előző év azonos időszakához képest 34 százalékos növekedés történt. Ezzel párhuzamosan a feladott álláshirdetések mennyisége 17 százalékot csökkent, a legintenzívebben Zala és Nógrád vármegyében, valamint a fővárosban – derült ki a Profession.hu negyedéves jelentéséből.
Szerző(k): Horváth TiborMinden nagyon megdrágult, és az étterem ma valahol egy picit luxussá vált, legalábbis az átlagfizetésűek számára mindenképpen – jelentette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Napi.hu podcastjában. Szerinte a tömeges bezárások, amelyet korábban vártak, talán elkerülhető, ma már ezt nem venné biztosra, de a szálloda- és vendéglátóipart külön kell választani, mert teljesen másképp működnek.
Szerző(k): Károly Gábor, Gáll CsongorSzomszédunknál az év elejétől a borravaló mértéke legfeljebb 15 százalék lehet, és fel kell tüntetni az éttermi, kávézói nyugtán, hogy a vendég adott-e borravalót, és ha igen, mennyit.
Szerző(k): EconomxUgyan a legújabb szabályoknak megfelelően a SZÉP-kártyák esetében megtörtént a zsebek eltörlése, átmenetileg mégis előfordulhat, hogy a fizetésnél továbbra is zsebet kell választani.
Szerző(k): EconomxA koronavírus járvány csak megtizedelte, de ez a mostani válság akár meg is felezheti a még működő kisüzemi sörfőzdék számát Magyarországon. Csak a komoly tartalékkal rendelkező, vagy több lábon álló vállalkozások élik túl ezt az évet.
Szerző(k): Sz.Horváth ZsoltA Noma alapítóját, René Redzepit korának egyik legzseniálisabb és legbefolyásosabb séfjeként tartják számon. Most mégis ő jelentette be, hogy az ötször is a világ legjobbjának választott étterme 2024 végén végleg lehúzza a rolót. A fine dining szerinte a munkavállalók kizsigereléséről szól és fenntarthatósági válságban van.
Szerző(k): Hegedűs SzabolcsHolnaptól az eddigi három alszámla helyett egyetlen számlán rendelkezhetünk majd a SZÉP-kártya juttatásunkkal. A kártyakibocsátó bankok vasárnap délután-estétől hétfő hajnalig üzemszünetet hirdettek. Ezen időszakban nem csak fizetni nem tudunk, de az egyenlegünket sem tudjuk lekérdezni.
Szerző(k): Gecsei ÁdámIsmét komoly válságban vannak a belga főváros éttermei, amelyeket a koronavírus-járvány után most az energiaárak miatt fenyeget a csőd. A vendéglátósok adó- és áfacsökkentést szeretnének, míg a zöldpolitikusok plédosztással, a belga kormány pedig kedvezményes hitellel próbál úrrá lenni a helyzeten.
Szerző(k): Nagy Kristóf