A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 50 százaléka növekedést vár a vendégéjszakák számában, 46 százalékuk stagnálást, és csupán 4 százalékuk vár visszaesést a turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív Turizmus konjunktúra index (tki) júniusi adatai szerint - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), és a GKI Gazdaságkutató.
Szerző(k): Szász PéterJúniusban 17,2 százalékra emelkedett a 12 hónapja folyamatosan gyorsuló, éves szintű infláció Csehországban. - közölte a Cseh Statisztikai Hivatalra hivatkovba az MTI.
Szerző(k): Szabó M. IstvánVége a találgatásoknak, ugyan csak az utolsó pillanatban, de hivatalossá vált az újabb rendeletmódosítás hiányával, hogy július másodikától kenyeret már nem lehet Szép-kártyával vásárolni az élelmiszerboltban, például masszázsszalonban azonban továbbra is beváltható. Csodálkozó vásárlóból nem lesz hiány a napokban az élelmiszerboltokban, az viszont kérdéses, vajon mennyivel több pénzt hoz ez a vendéglősök, szállodások konyhájára.
Szerző(k): Molnár CsabaA vendéglátásban enyhült a munkaerőhiány, de nem múlt el, és az év eleji béremelést már felzabálta az infláció. Ahhoz, hogy tartósan megoldódjanak az ágazatban a munkaerőgondok, még jobb fizetések kellenének.
Szerző(k): Komócsin SándorIndokolt lenne egy jelentős áremelés a vendéglátóhelyeken, ám a vendégek ezt nem tolerálnák, így a tulajdonosok satuba szorultak a gyorsan növekvő költségek és a nem eléggé emelkedő árak között.
Szerző(k): Komócsin SándorPécstől indult a kezdeményezés: helyi vállalkozók biztosítanak kedvezményes étkezést és szolgáltatásokat tanároknak és óvónőknek, ezzel is felhívva a figyelmet a bérrendezés szükségességére. Egyre többen csatlakoznak az akcióhoz, amely országossá válhat. A pedagógusoknak Orbán Viktor miniszterelnök és a Belügyminisztérium is csak 10 százalékos, azaz infláció alatti béremelést ígért.
Szerző(k): Domokos ErikaBezárt Szeged legrégebbi étterme, a Gulyáscsárda: az elmúlt hat évtizedben sikeresen működő étterem most a szakácshiány miatt nem tud tovább működni.
Szerző(k): Tér DiánaA nyár végéig tud nyitva lenni az Édesem cukrászda, utána lehúzza a rolót. A tortaműhelyet az alapanyagok árainak száguldása kényszerítette térdre.
Szerző(k): Molnár CsabaA járványhelyzet után újra a munkaerőhiány az egyik legkritikusabb tényező a hazai gazdaságban. Vannak szektorok, amelyekben még a járvány előtti időszakhoz képest is súlyosabb a helyzet. Ilyen a vendéglátás és a turizmus, ahol a szakemberek szerint még a Balatoni szezont is veszélyezteti a munkaerőhiány.
Szerző(k): Molnár Csaba