élelmiszer-biztonság

09.
19.
13:25
Újabb gyümöcs került az ellenőrők célkeresztjébe

Újabb gyümöcs került az ellenőrők célkeresztjébe

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Szerző(k): Szepesi Anita
09.
15.
13:33
Rákkeltő méreganyagok képződhetnek a tejben, a kisgyerekekre a legveszélyesebbek

Rákkeltő méreganyagok képződhetnek a tejben, a kisgyerekekre a legveszélyesebbek

Az éghajlat változásával egyre komolyabban számolni kell a mikroszkopikus gombák által termelt méreganyagokkal, azaz a mikotoxinokkal. Egy friss hazai kutatás eredménye alapján különös figyelmet kell fordítani a tejre, amelyben a mikotoxinok a felmérések szerint gyakran határérték felett is előfordulnak, ezzel elsősorban a legfiatalabb korosztályt veszélyeztetve.

Szerző(k): Molnár Csaba
09.
09.
12:45
Pálinkafőzés: sokan már gyümölcs kiválasztásánál hibáznak

Pálinkafőzés: sokan már gyümölcs kiválasztásánál hibáznak

A minőségi pálinka alapja a minőségi cefre: már itt eldőlhet sok minden, hiszen a legbonyolultabb kémiai folyamatok ekkor mennek végbe - hívja fel a figyelmet a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Szerző(k): Szász Péter
08.
31.
19:35
Szennyezett tejfölök: az Alföldi Tej feltárta az okokat

Szennyezett tejfölök: az Alföldi Tej feltárta az okokat

Az Alföldi Tej Kft. a felelős gyártói magatartás szabályait szem előtt tartva, elővigyázatosságból az általa gyártott egyes tejföl termékek visszahívását, kereskedelmi forgalomból történő kivonását és a fogyasztók tájékoztatását rendelte el augusztus 27-én. A visszahívás oka szórványos mikrobiológiai szennyeződés volt. A vállalat az általa folytatott érzékszervi termékkóstolások során elváltozásokat fedezett fel egyes tejfölökben, amelyek kizárólag a tejfölgyártósort érintő, többszörösen fellépő műszaki hibákra vezethetők vissza - közölte a társaság.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
08.
11.
17:58
Brüsszel egészségesebb élelmiszert követel

Brüsszel egészségesebb élelmiszert követel

Az Európai Unióban szigorúbb határérték betartását követelik meg mostantól az élelmiszerek rákkeltőanyag-tartalmára vonatkozóan - írta meg az MTI.

Szerző(k): Szabó M. István
07.
30.
16:19
Miért lehet büdös a védőgázas csomagolású hús?

Miért lehet büdös a védőgázas csomagolású hús?

Amikor valaki védőgázas csomagolású húst vesz, a kibontás után érezhet furcsa szagokat. Ennek az okait járja körbe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Szerző(k): Szász Péter
07.
28.
17:32

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj esedékességére figyelmeztet a Nébih

Esedékes az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetése - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán honlapján.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
07.
09.
13:40
Etilén-oxiddal szennyezett terméket hív vissza az Auchan

Etilén-oxiddal szennyezett terméket hív vissza az Auchan

Etilén-oxiddal szennyezett, menta ízű jégkrémet hív vissza az Auchan Magyarország Kft. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy a terméket senki se fogyassza el!

Szerző(k): Szász Péter
07.
05.
14:05
Az űrtechnológia segít, hogy ne öljük meg magunkat az elfogyasztott élelmiszerekkel

Az űrtechnológia segít, hogy ne öljük meg magunkat az elfogyasztott élelmiszerekkel

Kevesebb permetezőszer, egészségesebb élelmiszerek, biztonságos közlekedés. Első látásra ezek távol vannak egymástól, de a műholdakon keresztül mégis szoros kapcsolatban állnak.

Szerző(k): Molnár Csaba
07.
01.
16:42
Tudja, mi a különbség a fagyasztott és a gyorsfagyasztott élelmiszer között?

Tudja, mi a különbség a fagyasztott és a gyorsfagyasztott élelmiszer között?

A hőelvonással való tartósításnak két módja van: a hűtés és a fagyasztás. Mindkettő lényege az, hogy lelassítja, illetve megszünteti az élelmiszerekben végbemenő kémiai és biokémiai reakciókat, ez utóbbiak között elsősorban az enzimreakciókat, valamint lelassítja, megszünteti a húsban lévő mikrobák szaporodását és egyéb életjelenségeit - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az "Ételt csak okosan" oldalon.

Szerző(k): Szász Péter