Az éghajlat változásával egyre komolyabban számolni kell a mikroszkopikus gombák által termelt méreganyagokkal, azaz a mikotoxinokkal. Egy friss hazai kutatás eredménye alapján különös figyelmet kell fordítani a tejre, amelyben a mikotoxinok a felmérések szerint gyakran határérték felett is előfordulnak, ezzel elsősorban a legfiatalabb korosztályt veszélyeztetve.
Szerző(k): Molnár CsabaA minőségi pálinka alapja a minőségi cefre: már itt eldőlhet sok minden, hiszen a legbonyolultabb kémiai folyamatok ekkor mennek végbe - hívja fel a figyelmet a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Szerző(k): Szász PéterAz Alföldi Tej Kft. a felelős gyártói magatartás szabályait szem előtt tartva, elővigyázatosságból az általa gyártott egyes tejföl termékek visszahívását, kereskedelmi forgalomból történő kivonását és a fogyasztók tájékoztatását rendelte el augusztus 27-én. A visszahívás oka szórványos mikrobiológiai szennyeződés volt. A vállalat az általa folytatott érzékszervi termékkóstolások során elváltozásokat fedezett fel egyes tejfölökben, amelyek kizárólag a tejfölgyártósort érintő, többszörösen fellépő műszaki hibákra vezethetők vissza - közölte a társaság.
Szerző(k): K. Kiss GergelyAz Európai Unióban szigorúbb határérték betartását követelik meg mostantól az élelmiszerek rákkeltőanyag-tartalmára vonatkozóan - írta meg az MTI.
Szerző(k): Szabó M. IstvánAmikor valaki védőgázas csomagolású húst vesz, a kibontás után érezhet furcsa szagokat. Ennek az okait járja körbe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Szerző(k): Szász PéterEsedékes az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetése - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán honlapján.
Szerző(k): K. Kiss GergelyEtilén-oxiddal szennyezett, menta ízű jégkrémet hív vissza az Auchan Magyarország Kft. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy a terméket senki se fogyassza el!
Szerző(k): Szász PéterKevesebb permetezőszer, egészségesebb élelmiszerek, biztonságos közlekedés. Első látásra ezek távol vannak egymástól, de a műholdakon keresztül mégis szoros kapcsolatban állnak.
Szerző(k): Molnár CsabaA hőelvonással való tartósításnak két módja van: a hűtés és a fagyasztás. Mindkettő lényege az, hogy lelassítja, illetve megszünteti az élelmiszerekben végbemenő kémiai és biokémiai reakciókat, ez utóbbiak között elsősorban az enzimreakciókat, valamint lelassítja, megszünteti a húsban lévő mikrobák szaporodását és egyéb életjelenségeit - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az "Ételt csak okosan" oldalon.
Szerző(k): Szász Péter