élelmiszeripar

09.
19.
11:27
Kellemetlen hírt kaptak a húsimádók

Kellemetlen hírt kaptak a húsimádók

A hústermelés felelős az élelmiszeriparban keletkező üvegházhatású gázok 60 százalékáért – mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya. Hústermelés közben világszerte 28-szor annyi káros anyag kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát is a vágóállatok etetésére termesztik. A tudósok kiszámolták: egy kilogramm marhahús előállítása 70 kilogramm üvegházhatású gázt küld a légkörbe.

Szerző(k): Szepesi Anita
09.
15.
19:43
A külügy felmondta a támogatását, csődbe ment a magyar sikercég

A külügy felmondta a támogatását, csődbe ment a magyar sikercég

Miután a HIPA felmondta a támogatási szerződését, az Eximbank és az MKB a hiteleit, csődvédelembe menekült a Kisvárdán két évvel ezelőtt csigafeldolgozó és tésztagyártó üzemet építő Bourgogne Gastronomie Kft. A cég jelentős állami támogatást és hitelt kapott. A csigagyűjtés szinte teljesen megszűnt Magyarországon.

Szerző(k): Domokos Erika
09.
04.
07:20
Élelmiszerhiány: döbbenetes adatok érkeztek Nagy-Britanniából

Élelmiszerhiány: döbbenetes adatok érkeztek Nagy-Britanniából

A britek több mint fele tapasztalt élelmiszerhiányt a helyi szupermarketben vagy üzletben az elmúlt hetek során - derült ki a YouGov felméréséből.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
08.
31.
19:35
Szennyezett tejfölök: az Alföldi Tej feltárta az okokat

Szennyezett tejfölök: az Alföldi Tej feltárta az okokat

Az Alföldi Tej Kft. a felelős gyártói magatartás szabályait szem előtt tartva, elővigyázatosságból az általa gyártott egyes tejföl termékek visszahívását, kereskedelmi forgalomból történő kivonását és a fogyasztók tájékoztatását rendelte el augusztus 27-én. A visszahívás oka szórványos mikrobiológiai szennyeződés volt. A vállalat az általa folytatott érzékszervi termékkóstolások során elváltozásokat fedezett fel egyes tejfölökben, amelyek kizárólag a tejfölgyártósort érintő, többszörösen fellépő műszaki hibákra vezethetők vissza - közölte a társaság.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
08.
31.
10:02
Foci EB ide, kánikula oda, mégis szomorkodnak a sörgyárak

Foci EB ide, kánikula oda, mégis szomorkodnak a sörgyárak

Noha az időjárás kedvezően befolyásolta a sörfogyasztás alakulását az iparág főszezonjának számító nyári hónapokban, a kiemelt fesztiválok és nagyobb rendezvények idei elmaradása miatt a söripar forgalma idén sem tudja majd megközelíteni a covid előtti időszakban tapasztalt szintet.

Szerző(k): Herman Bernadett
08.
29.
17:03
Beindulhat az áremelkedés a lisztpiacon, és nem látni a végét!

Beindulhat az áremelkedés a lisztpiacon, és nem látni a végét!

Az átlaghozam alulról súrolja a 6 tonnát, körülbelül 4,9–5 millió tonna kenyérgabonát takarítottak be ebben az évben – ennek mintegy 80 százaléka étkezési minőségű. Most nem volt gombafertőzés, nem volt toxintermelődés. E tekintetben a 2021-es aratás páratlan a maga nemében. Miközben őszi búzából példátlanul kis területről végül is nagy termést sikerült elérni, a malmok szorult helyzetbe kerültek - írja a magro.hu.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
08.
26.
06:38
A bezárás réme fenyegethet több pékséget

A bezárás réme fenyegethet több pékséget

Egyszerre több csapás sújtja a pékségeket: nehéz munkaerőt találni, sokat emelkedtek a munkadíjak, tavasszal a gabonafélék ára ugrott az egekbe. A munkaerőhiányt gépesítéssel többnyire meg lehetne oldani, de a szükséges berendezések darabjai tízmilliókba kerülnek, amit csak kevesen tudnak megfizetni. A kisebb, kézműves pékségek esetében lehet legrosszabb a helyzet.

Szerző(k): Kónya Ádám
08.
23.
13:45
Fontos részletek derültek ki a Spar új magyar termékcsaládjáról

Fontos részletek derültek ki a Spar új magyar termékcsaládjáról

A Spar Magyarország augusztustól „Spar Hazai. Szeretem” márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt. A társaság vezetője elárulta, miért lényeges számukra hazai termékek felkarolása, és milyen programokat indítottak ezen a fronton.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
07.
23.
06:40
Egy startup laborban fejleszti a jövő libamáját, és már nyomon van

Egy startup laborban fejleszti a jövő libamáját, és már nyomon van

Egy párizsi startup vállalkozás laboratóriumban előállítható libamájakat fejleszt, ehhez júliusban 10 millió dollár befektetést is kapott. A társaság reméli, hogy az ínyenc készítmény helyettesítheti a hagyományos (hizlalt) libamájat azokban az országokban, ahol betiltották az állatok tömését.

Szerző(k): Domokos Erika
07.
22.
21:19
Megvan a cég, amivel földet vetetne külföldön a magyar állam

Megvan a cég, amivel földet vetetne külföldön a magyar állam

Külföldi termőföldvásárlásokra megalakult az első vállalkozás, a Good Farming Kft., amely 400 millió euróból, mintegy 145 milliárd forintból vásárolhat, az összeget az állam és az állami Eximbank adta össze - írja a hvg.hu.

Szerző(k): Domokos Erika