A nemesítők új paradicsomfajtákat alkottak. Hollandiában a világ legapróbb paradicsomát nemesítették, Amerikában pedig egy lila paradicsom hódít.
Szerző(k): EconomxFelmérések alapján az átlagember táplálkozásainak gyökeres átalakítása nélkül nincs sok esély a 2050-es uniós klímasemlegességi célok elérésére. A Napi.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint azonban a bökkenő ezzel kapcsolatban az, hogy a növényi eredetű táplálékok felé kellene billenteni a mérleg nyelvét, ez pedig sokaknál kiveri a biztosítékot.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennPásztor Szabolccsal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docensével és Németh Dáviddal, a K&H Bank vezető elemzőjével értékeltük Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszédét.
Szerző(k): EconomxBár az eddigi nemzetközi szakirodalom szerint a digitalizáció az üzleti teljesítmény javításának legfőbb forrása, a hazai feldolgozóipari cégeknél ez a pozitív kapcsolat egyelőre csak az esetek egy részében mutatható ki – állapítja meg a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóinak közreműködésével készült, átfogó vizsgálat.
Szerző(k): Fellegi TamásNőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között – az előző évek tendenciáját folytatva – tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya – közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója.
Szerző(k): Károly GáborÚjraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát. Korábban francia kézben volt a vállalat, míg két romániai vállalkozó fel nem vásárolta.
Szerző(k): Varga CsengeNagyobb hangsúlyt kaphatnak a következő hónapokban a körforgásos gazdasági modellváltást szorgalmazó nézetek az Európai Unióban. A svéd EU-elnökség prioritása a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok kialakítása a lehető legtöbb területen, elsősorban a vidék újjászervezésében. A legkézzelfoghatóbb terület a vegyszermentes, kisüzemi élelmiszer-előállítás, amely megalapozhat egy régóta várt élelmiszerreformot, amelyre egyébként a fogyasztóknak is hatalmas az igénye.
Szerző(k): Nagy KristófAz elmúlt években dollármilliárdokat öltek a befektetők a növényi alapanyagokból készült, de a hagyományos hús küllemét és ízét utánozni hivatott termékek feltörekvő piacába. Hiába a klímabarát szempontok, a bizakodásra okot adó évek után úgy tűnik, a fogyasztók végleg eldöntötték, maradnak az olcsóbb és finomabb hagyományos húsféléknél.
Szerző(k): Nagy KristófEgészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult, 1,8 milliárd forintos projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek – tájékoztatott közleményében a MATE.
Szerző(k): Károly Gábor