Egy szlovákiai felmérés szerint Magyarországon a legdrágábbak az élelmiszerek a visegrádi országok közül, az átlagbérhez viszonyítva viszont Szlovákiában. A NAPI Gazdaság cikke.
Szerző(k): Sidó ZoltánAz Európai Uniónak nincs forgatókönyve a csatlakozásra váró országok élelmiszer árainak kezelésére, illetve a jövedelmek felzárkóztatására vonatkozóan, miközben a jövedelmek Magyarországhoz képest átlagosan hétszeresek az EU-ban, a vásárlóerő ugyanakkor az unióban átlagosan körülbelül két és félszeres, az élelmiszerárak közötti különbség pedig kétszeres. Eurobürokraták és magyar kutatók állítják, hogy az élelmiszerárak növekedését a vásárlóerő, azaz a piac határozza majd meg, s élelmiszer árrobbanástól a csatlakozás kapcsán biztosan nem kell tartani Magyarországon.
Szerző(k): Baka ZoltánAz élelmiszerek fogyasztói árának csaknem egy éve tartó, viszonylag erős emelkedésének üteme – ami részben a korábbi időszak stagnáló áraival függ össze – lassult, sőt egyes termékeknél megállt. Éves szinten 14 százalékos fogyasztói áremelkedés várható az élelmiszereknél.
Szerző(k): Molnár Csaba