Az étkezés ára országszerte 600 és 1200 forint között mozog, azonban a szülők által befizetett díj nem fedezi a teljes költségeket, hanem annak nagyjából csak a 23 százalékát.
Szerző(k): Zádori BenceTízből mindössze három magyar követ valamilyen speciális étrendet, elsősorban ételallergia vagy intolerancia miatt egy friss felmérés alapján. Az ezzel kapcsolatos sztereotípiák visszaszorulóban vannak, az látszik ugyanakkor, hogy a férfiak jelentős része gondolja még mindig úgy, hogy a speciális étrendet követők csak divatból fordítanak hátat bizonyos ételeknek.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennA videómegosztó korlátozza az étkezési zavarokról szóló tartalmakat.
Szerző(k): Fogarasi KittiEgy friss kutatás alapján a magyarok jelentős része egészségesebbnek gondolja a bio élelmiszereket a hagyományosnál, a génmódosítottakat pedig igyekszik kerülni, a Napi.hu-nak nyilatkozó dietetikus azonban hangsúlyozta, a képlet korántsem ennyire egyszerű. A megkérdezettek többsége követ valamilyen diétát, a speciális élelmiszerek beszerzését azonban több tényező is nehezíti, leginkább az áruk.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennA hajléktalan étkeztetési program megszűnésével naponta 4000 adag meleg étel tűnik el a rendszerből. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy pontosan mikor indulhat újra a sokaknak az egyetlen esélyt jelentő életmentő program.
Szerző(k): EconomxAz Európai Bizottság három évvel ezelőtt 2020. márciusában fogadta el az új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet. A szakemberek szerint 2050-re a hulladéktermelés 70 százalékkal fog nőni, az EU-ban csak élelmiszer-hulladékból évente 127 kilogramm megy a kukába. Magyarországon júliustól jön egy új rendszer azért, hogy teljesítsük az uniós hulladékgazdálkodási célokat.
Szerző(k): Koncsek RitaAzok, akik a böjt alatt tartják a húsvét előtt hagyományosnak számító húsmentes étrendet vagy azok, akik akár egészségügyi, akár etikai okokból állnak át növényi táplálkozásra, kissé tanácstalanul állhatnak a kihívás előtt: mit egyenek, és legfőképpen: miképpen vásároljanak be olcsón. Nekik ad útbaigazítást a Napi.hu-nak nyilatkozó étteremtulajdonos.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennIndul az Országos Étterem Hét, a rendezvény már több mint tíz éve várja az érdeklődőket. Idén több mint 150 top étterem csatlakozott, köztük Michelin ajánlásúak is.
Szerző(k): EconomxFelgyorsultak az elmúlt években azok az innovatív élelmiszeripari fejlesztések, amelyek a hagyományos hús kiváltására alkalmas, széles körben elfogadottá tehető alternatív fehérjeforrásokkal akarnak betörni az élelmiszerek piacára. A klímaváltozás miatt felerősödő aggodalmak és az élelmiszerreformra vonatkozó tervek ugyanakkor kevésnek bizonyulnak, ha arról kell dönteni, lemondunk a húsról. Éppen ezért a rovarok is legfeljebb részben, közvetve lehetnek a jövő fehérjeforrásai.
Szerző(k): Nagy Kristóf