étterem

06.
15.
11:05
Megakadályoznák, hogy újabb éttermek nyíljanak, itt az ipartestület javaslata

Megakadályoznák, hogy újabb éttermek nyíljanak, itt az ipartestület javaslata

Praxisjogot, ezáltal piacvédelmet és területi korlátozások bevezetését sürgeti a pandémia alatt kivérzett vállalkozások érdekében a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI). A mielőbbi állami beavatkozás az újraindulás kockázatait is enyhítené, és elejét vehetné a tisztességtelen üzleti magatartás elburjánzásának, amire válságos időszakok után nagyobb az esély – fejtette ki a javaslat tartalmát a Világgazdaságnak Kovács László, az MVI elnöke.

Szerző(k): K. Kiss Gergely
06.
10.
06:39
Az MTÜ 300 millió költ arra, hogy előkészítse a nemzeti Michelin-kalauzt

Az MTÜ 300 millió költ arra, hogy előkészítse a nemzeti Michelin-kalauzt

A Magyar Turisztikai Ügynökség nettó 898 500 euró (310 millió forint) értékű reklám- és rendezvényszervezési szerződést kötött a francia Michelin Travel Partner SAS-val az ország gasztronómiai monitorozására és reklámozására. A cél, hogy Magyarország 2022 márciusára elérje azt a lehetőséget, hogy külön nemzeti Michelin Guide kalauzzal rendelkezzen.

Szerző(k): Németh Géza
06.
03.
19:23
Lecseréli a szívószálakat, evőeszközöket, poharakat a McDonald's

Lecseréli a szívószálakat, evőeszközöket, poharakat a McDonald's

A magyarországi McDonald's 800 millió forintot fordít arra, hogy kivonja a rendszeréből az egyszer használatos műanyagokat. A cég azt vállalta, hogy 2021 végéig fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa, papír, vagy rost alapanyagú eszközökkel váltja ki az egyszer használatos műanyag csomagolókat, ahol az élelmiszerbiztonsági szabályok és a technológia ezt megengedik. Ezzel évente csaknem 200 tonna műanyag tűnik el - írja az MTI a cég közlése nyomán.

Szerző(k): Szász Péter
05.
28.
20:26
Magyarország laborja még nem olyan bátor, mint Magyarország

Magyarország laborja még nem olyan bátor, mint Magyarország

Az esküvők, a céges ünnepségek és az ülőhelyet nem biztosító koncertek, fesztiválok egyelőre még nem megengedettek Ausztriában, de a járványügyi korlátozásokon június 10-től általánosságban tovább enyhítenek. Mindezt Sebastian Kurz kancellár jelentette be pénteken a szakértőkkel és tartományi vezetőkkel folytatott tanácskozás után - írja az MTI tudósítója.

Szerző(k): Domokos Erika
05.
21.
11:20
Oltási igazolvány a magyarok szerint: máshogy jobb lenne

Oltási igazolvány a magyarok szerint: máshogy jobb lenne

A magyar lakosság megosztott abban a kérdésben, hogy helyes-e az oltottaknak vagy a koronavíruson átesetteknek többletjogokat biztosítani - derül ki a Pulzus Kutató reprezentatív felméréséből. Bár többségben vannak, akik egyetértenek azzal, hogy a védettek szabadabban mozoghassanak, eközben sokak szerint a magyar kormány által kidolgozott szabályok alkalmatlanok a valódi védettség igazolására.

Szerző(k): Szász Péter
05.
20.
13:18
Minden felborult a vendéglátásban: van is munkaerő, meg nincs is, fájó áremelés várható

Minden felborult a vendéglátásban: van is munkaerő, meg nincs is, fájó áremelés várható

Vendéglátós szakemberek szerint 2-3 évbe is telhet, míg a szektor a járvány előtti szinten tud működni, a képzett munkaerőt pedig elsősorban béremelésekkel próbálják visszacsábítani, miközben az sem ritka, hogy egy állásra ötvenszeres a túljelentkezés.

Szerző(k): Molnár Csaba
05.
18.
13:40
„A vendéglátóhelyek újranyitása több veszteséggel jár, mint a bezárásuk”

„A vendéglátóhelyek újranyitása több veszteséggel jár, mint a bezárásuk”

A járvány és a hozzá kapcsolódó kényszerintézkedések olyan pusztítást végeztek a vendéglátóiparban, amit az újranyitás képtelen ellensúlyozni. A tapasztalatok szerint egyes helyeken a jelenlegi – nyitás utáni - napi forgalom nagyjából megegyezik a házhozszállítás alattival.

Szerző(k): Molnár Csaba
05.
16.
13:46
Ekkora pusztítást végzett a brit vendéglátásban a koronavírus

Ekkora pusztítást végzett a brit vendéglátásban a koronavírus

A nagy-britanniai éttermek csaknem tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta - áll két üzleti és szakmai tanácsadó cég vasárnap ismertetett átfogó közös felmérésében, amelyet az MTI ismertet.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
05.
11.
17:00
A 2019-es szinthez is vért kell izzadni

A 2019-es szinthez is vért kell izzadni

Az április 24-i terasznyitás előtt 40 százalékos mínusszal mentek a vendéglők, az elviteles rendjükben. A veszteség 600 milliárdnál tart a korlátozások időszakát nézve, de ez az összeg még növekedni fog, hiszen a terasznyitás és a védettségi igazolványos rendszer csak csonka piacot hozhat. A járvány nem múlt el, így csak 2022-ben lehet majd 2019.

Szerző(k): Molnár Csaba
05.
05.
06:40
Alig volt nyitás, máris itt egy új korlátozási ötlet

Alig volt nyitás, máris itt egy új korlátozási ötlet

A szlovákiai közegészségügyi hivatal szabályozná, hogy miként közlekedhetnek a kinyitott teraszokon az asztalok között a vendégek. Arról nem beszélnek, hogy vécére hogyan menjen ki a vendég, ha a szükség úgy hozza.

Szerző(k): Barabás Júlia