Annyi nyomozásban volt részük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársainak az utóbbi időszakban, hogy azt a világirodalom és a popkultúra leghíresebb nyomozói, így Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Philip Marlowe, Adrian Monk, de még Columbo is megirigyelné. A NAV frissen publikált 2023-as évkönyvének tanúsága szerint ugyanis a hatóság bűnügyi szakterülete több mint 6000 bűnügyet iktatott tavaly, az elrendelt nyomozások száma pedig meghaladta a 3200-at.

Túl vannak több száz vádemelésen

A nyomozáselrendelések mellett 1793 esetben feljelentést utasítottak el, 505 esetben feljelentést tettek át, míg további 652 esetben nyomozás áttételéről döntöttek. Az adó- és vámhivatal összegzése alapján 2376 ügyben végeztek érdemi (vádemelési javaslat vagy megszüntetés általi) ügylezárást a nyomozók. Megtudtuk azt is, hogy

a vádemelési javaslattal befejezett ügyek aránya az érdemi befejezéseken belül 58 százalék. 649 a vádemelési javaslattal és 416 megszüntetéssel lezárt az olyan nyomozások száma, amelynek fő tárgya költségvetési csalás volt. Ezen ügyek vádaránya országos szinten 61 százalék.

A NAV nyomozószervei az elmúlt évben több mint 3500 ismertté vált jogsértés kapcsán indítottak eljárást. Ebből a hatáskörös bűncselekmények száma meghaladta a 3300-at. Az ismertté vált bűncselekmények 34,7 százaléka költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmény volt. A második leggyakoribb bűncselekmény az iparjogvédelmi jogok megsértése (24,4 százalék), jelentős továbbá a csődbűncselekmények (16,4 százalék) aránya is.

Repkednek a tízmilliárdok

A feltárt bűncselekményekhez kapcsolódó elkövetési érték csaknem 52,3 milliárd forint. A felderített elkövetési értéken belül a költségvetési csalás okozta vagyoni hátrány 77,1 százaléka költségvetési csalás körében elkövetett bűncselekményekhez kapcsolódik. Az összesített vagyonbiztosítás összege (lefoglalás, zár alá vétel, önkéntes megtérítés és egyéb kárbiztosítás együttesen), függetlenül a kényszerintézkedéshez kapcsolódó bűnügyek indulásának évétől, meghaladta a 79,3 milliárd forintot. Az elmúlt esztendő végére a vagyonbiztosítási arány 151,8 százalékot tett ki.

Az ismertté vált jogsértésekből 1027 volt a költségvetést károsító jogsértések száma, az okozott vagyoni hátrány 36,5 milliárd forint.

A vagyonbiztosítás – függetlenül a kapcsolódó bűnügy indulásának évétől – 51,7 milliárd forintot tett ki. E bűncselekmények kapcsán teljesített vagyonbiztosítási arány 141,5 százalék. A költségvetési csalás miatt folytatott bűnügyek jelentős része EU-támogatásokkal kapcsolatos. Az okozott vagyoni hátrány alapján, a folyamatban lévő büntetőeljárások több mint 15 százaléka valamilyen uniós forrásból származó támogatással kapcsolatos bűncselekményt érint. Minden tizedik büntetőeljárás, amelyet szervezett bűnözői csoportok ellen folytat a NAV, érint valamilyen EU-támogatást, illetve a folyamatban lévő ügyekben biztosított vagyon 20 százaléka ilyen ügyhöz tartozik.

Felvenni a kesztyűt a bűnszervezetekkel

  • Az év végéig azonosított bűnszervezetek és bűnszövetségek száma kiemelkedő az előző évek adataihoz képest.
  • 19 esetben bűnszervezetes, 69 esetben bűnszövetséges elkövetés miatt hallgattak ki elkövetői csoportok tagjait gyanúsítottként a NAV bűnügyi szerveinél.
  • Szervezett jellegű elkövetés gyanúja egy bűnügy esetében merült fel.
  • A nyilvántartás szerint, ezen bűncselekmények elkövetési értéke – a felderítés évétől függetlenül – 42,5 milliárd forint.
  • Év végéig a NAV 31 bűntetőeljárásban több mint 1,8 millió szál cigarettát foglalt le, csaknem 182,6 millió forint értékben.
  • Az elektronikus árverési felületen 188,8 millió forint értékben 28 gépjármű, 97 millió forint értékben 428 tétel egyéb áru, valamint 13,7 millió forint értékben 20 tétel nemesfém talált gazdára.
  • A befolyt vételár összesen 299,6 millió forint, amely kissé elmarad az előző évitől. 12 tételt – nem megjelölt értékű dísztárgyak, társasjátékok, ruhanemű, betonkeverők, gépjármű, raklapok – karitatív célra ajánlott fel a NAV, ebből 11 tétel közérdekű felhasználásáról a Karitatív Tanács már pozitívan döntött.