A Profession.hu elemzése szerint az adott időre, határozott munkaviszonyra vonatkozó foglalkoztatási forma a leggyakrabban a betanított munka, a felszolgáló, a pincér és a pultos állásoknál fordul elő. Ezekre a pozíciókra ugyanis ebben az időszakban keresnek a legintenzívebben munkaerőt.

E két szakmai kategóriában az idén meghirdetett alkalmi álláslehetőségek 65 százalékát májusban aktiválták a toborzó vállalatok az álláskereső portálon.

Szintén rövidebb, meghatározott időszakra szoktak embert keresni meg a sofőr, futár, gépjárművezető, pénztáros, bolti eladó, anyagmozgatás, rakodás és a takarítás, tisztítás területén. A legtöbb alkalmi munkára vonatkozó hirdetést fővárosi toborzó cégek adták fel, az ilyen jellegű munkák 51 százalékát.

Az egy hirdetésre eső jelentkezési szám az animátor, az anyagmozgatás, rakodás, a festő, mázoló és az online marketing, valamint a teherszállító, sofőr, futár, a telefonos ügyfélszolgálat, az építő munka, földmunka, az idegenvezető, a rendezvények és a hajós munka esetében volt a legmagasabb.

A közlemény megjegyzi, hogy az alkalmi munkákra jellemző tendencia a diákoknak szóló lehetőségek mozgásával esik egybe, amelyek számossá szintén a tavasz utolsó hónapjában tetőzik. A legtöbb diákmunkát idén az adminisztráció, a vendéglátás valamint a szakmunka területein kínálták, ebből a három főkategóriából került ki a diákmunka hirdetések 47 százaléka, melynek közel fele budapesti helyhez köthető.

A diákmunkások bérigénye 2024 első negyedében átlagosan havi nettó 260 ezer forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest bő 20 ezer forinttal több.

Heti 200 ezer forintot kereshet egy diákmunkás

Legjobban az információ-technológiai állások és az idegennyelv-tudást igénylő munkák fizetnek. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.