Akinek a szervezetében műszeresen (szonda-vérvétel) kimutatható az alkohol, az ittasnak számít. Rossz hír lehet ez azoknak, akik egy esti mulatozás után másnap ülnek a volánhoz, és úgy érzik, hogy már kiürült szervezetükből az alkohol. Ám ez nem feltétlenül igaz – hívta fel a figyelmet a Totalcar.

Nézzük, mit mondanak a szabályok. 

A Btk. szerint ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

Akinek a fentieknél kevesebb alkoholt tartalmaz a szervezete vezetés közben, az pedig szabálysértést követ el.

Bármennyire csekély mértéket is mutat tehát a szonda, mindenképpen baj lesz belőle.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) a vonatkozó, 2020-ban kiadott körlevelében úgy foglalt állást, hogy az alkoholos befolyásoltság vizsgálatánál az alábbi – véralkohol-koncentrációra tekintettel meghatározott – értékeket kell figyelembe venni:

  • 0,10 g/l (ezrelék) alatt: az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
  • 0,11–0,50 g/l (ezrelék): ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt.

A módszertani leírás rendelkezik a légalkoholszondával mért, a kilélegzett levegő meghatározása esetén javasolt határértékekről a lebomlási szakban is:

  • 0,05 mg/l: az alkoholfogyasztás nem bizonyítható
  • 0,06–0,25 mg/l: ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt.

A szabálysértési- és büntetőjog azon az állásponton van, hogy az alkohol és a járművezetés ütik egymást, ezért nem is tűri meg az utakon, zéró tolerancia van e tekintetben.

Ez azoknak kifejezetten rossz hír, akik az előző nap elfogyasztott alkohol után, jogilag még másnaposan ülnek volán mögé annak biztos tudatában, hogy már egyáltalán nem állnak alkoholos befolyásoltság alatt. Előfordulhat ugyanis, hogy ugyanabban a bánásmódban részesíti őket a hatóság, mint azokat, akik sok alkoholt fogyasztottak, mielőtt volán mögé ültek.

A rendőrség tapasztalatai szerint az ittas vezetések döntő többségükben ilyen "másnaposságok", amikor a sofőr nem is gondolja, hogy még magas lehet a szervezetében az alkoholszint.

Így aki biztosra akar menni, az alkoholfogyasztást követő 12 órán belül a vezetőülés közelébe sem megy, aki pedig semmit sem bízik a véletlenre, az vár 24 órát.