Péntektől változás állt be az egyik népszerű lakossági állampapír kamatában, a 2029/N nevű kötvény után aznaptól 3 hónapig a jelenleginél kevesebbet tehetnek zsebre a befektetők. A 2029-ben lejáró Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) az elmúlt negyedévben évi 8,13 százalékkal kamatozott.  A 2029/N állampapírt még csak idén januártól értékesítik, de gyorsan népszerűvé vált a lakossági befektetők körében, mert e hét péntekig ez fizette a második legmagasabb kamatot. 

Így az sem csoda, hogy fél év alatt 40,5 milliárd forintnyit vásároltak a magánbefektetők, a teljes BMÁP-állomány 1044 milliárd forint.  

A hosszabb futamidejű Bónusz Magyar Állampapír új éves kamata július 26-tól három hónapon át évi 7,89 százalékra változik. A kamat megállapításánál a 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciókat kellett alapul venni, az utolsó négy értékesítés súlyozott átlaghozamát. Ez a Bankmonitor számításai szerint 6,39 százalék volt, amihez hozzá kell adni 1,5 százalékpont prémiumot.

Tönkreverték az állampapírokat, messzire se kellett menni a 60-70 százalék nyerőért

Nagy kérdés, mihez kezdjen a pénzével, aki nem éri be a 8 százalékos vagy még kisebb állampapír hozammal – bár összességében ez sem kevés: az idénre várt 4 százalékos infláció felett még így is reálhozamot biztosít az összes hazai állampapír

Aki hallgat a befektetési tanácsadókra és nem kizárólag állampapírban tartja a megtakarításait, kifejezetten jól járt, főleg ha itthon maradt és a magyar részvényekből válogatott.

A vezető magyar tőzsdeindex ugyanis az év elejétől kerek 20 százalékot emelkedett, s ezt bárki elérhette, aki a BUX-ot követő befektetési alapot vásárolt. De igazán jól azok jártak, akik egyedi részvényekből szemezgettek, fél év alatt ugyanis bődületes nyereséget lehetett realizálni és ehhez nem is kellett ultra kockázatos részvényekben gondolkodni. 

Fél év alatt 70 százalék nyerő

A magyar tőzsde idei sztárja egyértelműen az ANY Biztonsági Nyomda papírja, amely 71 százalékkal ér többet, mint január elején. Sőt a cég osztalékot is fizetett, azzal együtt 81 százalékos pluszt lehetett realizálni.

A cég legfontosabb termékei az útlevelek és papír alapú biztonsági dokumentumok, erőteljesen nő a bevételeiken belül az export aránya (már a 60 százalékot közelíti), de ezeken túl hatalmas sztori nincs az ANY Nyomda történetében, a befektetők mégis tartják, sőt vásárolják a papírokat, a tulajdonosok közt magyar befektetési alapok is feltűnnek.

A korábbi években a stabil osztalékfizetés miatt volt vonzó a nyomdapapír (évek óta a teljes, vagy közel az egész nyereségüket kifizették a részvényeseknek), de a stabil növekedés és több afrikai szerződés is szerepet játszott abban, hogy idén ilyen őrült árfolyamugrást produkáltak a részvények.

Kép: economx

Hatalmasat ment az Alteo és a Telekom is

Az Alteo befektetői 65 százalékos hozamot érhettek el idén, ennyivel nőtt a cég értéke. Az energiatermelőben 74 százalékban tulajdonos a Mol (magántőkealapokon keresztül), a sztori azonban nem ez, hanem a megújuló energia és a rendre a tervek felett alakuló nyereségesség. Ráadásul külföldi terjeszkedés is napirenden van, itthon pedig szélerőművek építésében látják a kiugrási lehetőséget.

Elégedetten dőlhetnek hátra a Magyar Telekom részvényesei is, év eleji befektetésük ma 60 százalékkal él többet. A témáról bővebben itt írtunk >>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!