Bár állatmentés kapcsán elsősorban az elkóborolt vagy kitett kutyákat és macskákat befogadó szervezetek jutnak eszünkbe, korántsem ilyen egysíkú a paletta. Bőven akadnak olyan csoportok is, amelyek például vadon élő- vagy haszonállatokkal, egzotikus madarakkal vagy éppen tengerimalacokkal foglalkoznak. Egy dolog közös bennük: most valamennyien pénzügyi támogatáshoz jutnak.

Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek meghirdetett 500 millió forintos keretösszegű pályázaton 277 szervezet nyert el támogatást.

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a május elején meghirdetett kiírásra 283 pályázat érkezett, ebből 277-et részesítenek támogatásban.  Minden formailag helyes pályázatot elfogadtak.  A nyertes szervezetek közül 237 társállatokkal, 40 pedig mentőkutyákkal, valamint vadon élő, illetve haszonállatokkal foglalkozik.

A pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 ezer forinttól tízmillió forintig terjed.

Szervezetenként átlagosan körülbelül 1,8 millió forintot tudnak biztosítani. A legkisebb vissza nem térítendő támogatási összegben, 300 ezer forintban két pályázó részesül.

A nyertesek listája a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján elérhető.

Ovádi Péter kiemelte, hogy az állatvédelem legfontosabb szereplői a civil szervezetek. ezért minden eszközzel megpróbálják támogatni őket. 2022-ben is írtak ki 500 millió forintos keretösszegű pályázatot a civileknek, akkor 187 szervezetnek tudtak pénzt adni.