Minden eddiginél korábban indulhat a szüret a hazai almaültetvényeken és az aszályos nyár miatt átlagosnál gyengébb termés várható – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből. Az előrejelzés szerint az alma termelői ára 25-35 százalékkal fog nőni.

Az idei gyenge almatermés a belföldi keresletet nem fogja tudni fedezni, a tavalyinál 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be itthon, mint tavaly. Az étkezési minőségű almából 90-100 ezer tonnára számíthatunk, míg ipari almából 220-240 ezer tonna között lesz a termés, míg előbbiből 110 ezer tonna a hazai kereslet, az utóbbiból pedig 400 ezer tonna a feldolgozóipari kapacitás – írja a Forbes

Nem csak az ár, de a méret is baj

Emellett az almák átlagos mérete is kisebb lesz az időjárás miatt. Jó esetben 350 ezer tonna felett is lehet az idei termés, rossz esetben pedig 300 ezer tonna alatti mennyiséggel kell számolni. A fenti okok miatt az étkezési alma termelői ára 25-35 százalékkal fog nőni a várakozások szerint, amin az sem segít, hogy az egész EU-ban gyengébb volt a vártnál a termés.