A közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében szerdától teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemencben, ahol megindult a vadak mentése és megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok - közölte a Gemenc Zrt. 

Az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság tudatta, hogy

a felázott erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. A vészhelyzetet tovább fokozza, hogy a Duna gyors emelkedése miatt a területen a víz erős sodrással lesz jelen.

A tiltás a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A Gemenci erdő nyugati határán található, a Duna jobb parti árvízvédelmi töltésén Pörböly és Keselyűs között tilos tartózkodni, kizárólag a védekezésben részt vevő szakemberek használhatják a védműveket.

A társaság mindezeknek megfelelően leállította a Gemenci Állami Erdei Vasút közlekedését és zárva lesz a pörbölyi ökoturisztikai központ is, valamint elmaradnak az ökoturisztikai programok és a hétvégére tervezett erdei vasúti nap is.

Az állatvilág számára most a lehető legkisebb emberi zavarás biztosíthatja a minél nagyobb arányú túlélés lehetőségét – hangsúlyozták.

A társaság azt kéri, hogy a dunai árhullám elvonulásáig személyes jelenlétével senki se zavarja az állatok menekülését és az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési és árvízvédelmi munkáját. A vadak védelme érdekében már megkezdték a vadvédelmi dombok feltöltését takarmánnyal.