Az árvíz elleni védekezést szakmailag a vízügy irányítja, a katasztrófavédelem az önállóan védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A katasztrófavédelem minden árvízzel érintett önkormányzattal folyamatos kapcsolatot tart fenn, az érintett településeken katasztrófavédelmi összekötő tisztek segítik a védekezést.

A katasztrófavédelem a központi készleteiből mobilgátakat és homokzsákokat csoportosított át a Duna menti nyugati vármegyékbe. Ahol árvízvédelmi készültség lép érvénybe az önkormányzati védvonalakon, ott szükség esetén kiegészíti az önkormányzat rendelkezésére álló erőit és eszközeit. Folyamatosan biztosítja a védekezés logisztikai feltételeit, mobilgátakat, szivattyúkat, homokzsákokat, egyéni védőruhákat, homokzsáktöltéshez szükséges eszközöket, és segíti az eszközök és erők szállítását.

Amennyiben lakosságvédelmi intézkedésre lesz szükség, arról a katasztrófavédelem időben tájékoztatást ad és megszervezi az emberek ideiglenes kitelepítését, utaztatását, elhelyezését és ellátását, majd visszatelepítését.

Az OKF emlékeztetett, hogy egész hétvégén dolgoztak a tűzoltók a Borisz-ciklon okozta viharkárok felszámolásán: csaknem 750 beavatkozásra volt szükség, zömében az erős szél miatt kidőlt fák és letört faágak miatt. A ciklon tartós esőzést hozott, ami a folyók áradásához vezet.